Na hlavný obsah

NDS vyhodnotila tendre na nový mýtny systém a služby, obe zákazky získa jedna spoločnosť

Nový mýtny systém by mal byť flexibilnejší a ekonomickejší.

NDS vyhodnotila tendre na nový mýtny systém a služby, obe zákazky získa jedna spoločnosť
Ilustračné snímka -premávka na diaľnici. Foto: RTVS

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) oznámila dôležitý míľnik vo verejnom obstarávaní nového elektronického mýtneho systému a mýtnych služieb. Ako v stredu (9. 8.) informovala, v obidvoch prípadoch vyhodnotila súťažné ponuky uchádzačov, pričom obe zákazky môže získať spoločnosť CzechToll.

V Česku prevádzkuje mýtny systém a jej partnerom v ITIS Holdingu je prevádzkovateľ mýta na Slovensku SkyToll.

V súťaži na vybudovanie nového mýtneho systému vyhodnotili diaľničiari ako najvýhodnejšiu ponuku CzechToll v hodnote 13,7 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). „Predpokladali, že hodnota zákazky bude 41,8 milióna eur bez DPH. Do verejnej súťaže predložili tri ponuky,“ uviedla hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková.

Flexibilnejší a ekonomickejší systém

Táto zákazka je zameraná na vybudovanie elektronického mýtneho systému formou komplexnej dodávky na kľúč do vlastníctva štátu. „Úlohou tohto systému bude riadiť budúce nové mýto na Slovensku, taktiež poskytovanie služieb technickej podpory elektronického mýtneho systému,“ priblížila hovorkyňa.

V súťaži na mýtne služby bola najvýhodnejšia ponuka CzechToll v objeme 28,7 milióna eur bez DPH. Predpokladali, že hodnota zákazky bude 49,9 milióna eur bez DPH, v súťaži prišli dve ponuky.

„Ide o dodanie OBU jednotiek, ich logistiku a distribúciu pre dopravcov, služby platobnej infraštruktúry, zabezpečenie zákazníckych miest,“ dodala Žgravčáková.

NDS očakáva, že nový mýtny systém, ktorý bude vlastniť a prevádzkovať štát, bude flexibilnejší a ekonomickejší. Má priniesť viac zdrojov na údržbu spoplatnenej siete a bude kompatibilný s európskym mýtnym systémom.

Téme sa vo večernom spravodajstve RTVS venoval aj redaktor Radoslav Šebo:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika