Na hlavný obsah

Obnova hradu Slanec pokračuje aj v lete, gotická stavba však láka turistov už teraz

Na hrade pracujú aj ľudia z marginalizovaných komunít.

Obnova hradu Slanec pokračuje aj v lete, gotická stavba však láka turistov už teraz
Na snímke je hrad Slanec. Foto: RTVS

Obnova schátraného gotického hradu Slanec neďaleko Košíc pokračuje aj počas tohto leta. Na hrade pracuje 16 ľudí. Ide o program podpory zamestnanosti ľudí z marginalizovaných komunít.

Hrad bol prvýkrát zničený v roku 1679 počas povstania Imricha Tokoliho. V 19. storočí dal gróf Forgáč zrekonštruovať vežu. Neskôr začala chátrať a v roku 1945 aj vyhorela. Pamiatku sa snažia posledné roky obnoviť.

„V tomto roku na hrade Slanec sme začali so stabilizáciou krákorcov na múre paláca z východnej strany – toto sa už podarilo, čiže koruna je zastabilizovaná. Ďalej sme išli do veže – Neboj sa – sme začali medzi tretím a štvrtým podlažím realizovať schodište takzvaného mlynárskeho typu, čaká nás ešte vstupné schodište,“ informoval primátor Slanca Jozef Béla.

Obnove hradu Slanec sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Katarína Zakuťanská:

Turistov láka už aj teraz. Do veže Neboj sa však pustia iba tých, ktorí strach z výšok ozaj nemajú. Práce komplikuje ťažko dostupný terén. Stavebný materiál na hrad donedávna nosili ručne.

„Materiál máme už dole pripravený v lese. Dva-tri roky sa to tam pripravovalo, a teraz sa vynáša hore. Máme požičaný stroj. Treba nám veľa kameňa a piesku nanosiť,“ uviedol koordinátor prác na hrade František Vatraľ.

Vďaka projektu ministerstva kultúry Ľudia a hrady je tu zamestnaných 16 ľudí. Tretí rok po sebe na hrade pracuje aj Dušan Šenky. „Ináč som bol na podpore. Mám tu robotu rád. S kameňom so všetkým to viem a mne to baví, keby ma to nebavilo, tak tu nerobím,“ povedal Šenky. V auguste sa na hrade chystá aj murársky workshop

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny