Na hlavný obsah

Parkovné v bratislavskom Starom Meste už nevyberá súkromník, ale mesto. Prináša to viacero zmien

Podľa firmy mesto postupuje nezákonne.

Parkovné v bratislavskom Starom Meste už nevyberá súkromník, ale mesto. Prináša to viacero zmien
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V bratislavskom Starom Meste po novom už parkovné nevyberá súkromná spoločnosť, ale mesto. Podľa firmy BPS Park, ktorá doteraz parkovanie prevádzkovala, magistrát postupuje nezákonne. Neplatia už ani doterajšie rezidentské karty.

Nová parkovacia zóna zahŕňa približne 3,6-tisíca parkovacích miest. Zhruba tretinu tvoria vyhradené parkovacie miesta, zazmluvnené ešte spoločnosťou BPS Park.

„Ukončujeme dobu, kedy na Bratislave zarábali cudzie firmy. My sme čakali na rozhodnutia súdu, ktoré prebehli v náš prospech. Na základe toho to celé aj vzniklo,“ povedal Matúš Vallo, primátor Bratislavy.

Novému systému parkovania v bratislavskom Starom meste sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Barbora Škulová:

Spoločnosť BPSP Park s postupom mesta nesúhlasí. Tvrdí, že dokument, na základe ktorého odstránili pôvodné a osadili nové dopravné značky, má vážne právne nedostatky.

„Naďalej zastávame názor, že hlavné mesto sa dopustilo v súvisiacom administratívnom konaní vážnych pochybení. Svojim doterajším klientom, ako aj ostatným užívateľom služieb, však budeme odporúčať, aby úhrady parkovného za dočasné parkovanie uskutočňovali v zmysle aktuálneho dopravného značenia,“ uvádza v stanovisku BPS Park.

Magistrát trvá na tom, že postupuje podľa zákona. Nová parkovacia zóna je spoplatnená od ôsmej do polnoci. Počas pracovných dní bude stáť parkovanie dve eurá za hodinu, cez víkend a sviatky jedno euro.

Nespokojnosť s parkomatmi

Mesto nainštalovalo 58 nových parkomatov. Väčšina z nich je na miestach, kde boli predtým parkomaty súkromnej spoločnosti.

„Bolo to jednoduchšie prišla som, zaparkovala, zaplatila. Teraz neviem, v akej som zóne. Nie je to označené,“ povedala jedna z vodičiek.

„Ľudia všeobecne nemajú radi zmeny aj ja k takým ľuďom patrím. Naučím sa čokoľvek len teraz ma to prekvapilo. Zaparkujem a idem jeden parkomat, druhý parkomat, a keby mi tu ľudia nepomohli, asi to ani nezaplatím,“ opísala nespokojná vodička.

Rezidentské karty nahradia nové

Spozornieť by mali majitelia áut, ktorí majú kúpenú rezidentskú kartu od spoločnosti BPS Park.

„My tieto rezidentské karty už neuznávame, musí si zakúpiť novú kartu, ale to obdobie za august až december mu mestská časť kompenzuje, čiže dostane naspäť preplatenú alikvotnú čiastku tejto karty,“ vysvetlil Peter Herceg, splnomocnenec magistrátu pre parkovaciu politiku.

Magistrát uvádza, že vyhradené parkovacie miesta, ktoré mali ľudia zazmluvnené so súkromnou spoločnosťou, budú postupne rušiť, najneskôr do konca mája 2024.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny