Na hlavný obsah

Po silných dažďoch opäť zaplavili priehradu Ružín odpadky. Nepríjemná situácia sa tam opakuje

Podľa vodohospodárov sú potrebné systémové riešenie.

Po silných dažďoch opäť zaplavili priehradu Ružín odpadky. Nepríjemná situácia sa tam opakuje
Priehradu Ružín opäť zaplavili odpadky. Foto: RTVS

Po silných dažďoch opäť zaplavili priehradu Ružín odpadky. Priniesla ich tam veľká voda a zachytila ich špeciálna norná stena. Kým jednu čistia, druhá záložná je už takmer plná. Situácia sa tam po väčších zrážkach stále opakuje.

Podobne ako pred jedenástimi týždňami dobrovoľníkov zalarmovali fotky od miestnych rybárov a chatárov. „Minule prišlo nejakých 30 ton, teraz to siahalo niekde až ku stovke. Aby nám odpad nešiel do Ružína, tak sme museli najprv natiahnuť tú záložnú nornú stenu. Trvalo nám to približne desať hodín, od 17.00 h do 4.00 h rána,“ priblížil predseda OZ Čisté vody Slovenska Jozef Kojecký.

Podľa vodohospodárov takéto opakované zbieranie odpadu nie je systémovým riešením.

„Vodohospodári spolu s dobrovoľníkmi aj tento týždeň vplyvom výrazných zrážok vykonávajú čistenie od naplaveného odpadu. Odpad, ktorý sem priplavilo z nelegálnych skládok, a to najmä z rómskych osád v povodí riek, ako dôsledok nezodpovedného správania ľudí. Kým sa zmýšľanie týchto ľudí nezmení a nezavedú sa postihy, bude sa situácia dookola opakovať,“ uviedol hovorca Vodohospodárskeho podniku Marián Bocák.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Katarína Zakuťanská:

Návrh zamestnať miestnych ľudí

Starosta neďalekých Margecian vidí riešenie v zamestnaní miestnych ľudí, ktorí by vodu s nelegálnym odpadom čistili.

„Chápem, že môže byť reakcia, že budeme platiť niekomu za to, čo si sám spôsobil. No ale potom budeme možno hovoriť ďalších päť či desať rokov a možno aj viacej, že budeme mať stále odpad v ružínskej priehrade,“ povedal starosta obce Margecany Igor Petrík. Dodal, že verí, že to zapôsobí edukačne.

Čím by sa podľa starostu zabezpečilo to, aby sa odpad nezlieval pri nárazových dažďoch do veľkých tokov tak, ako to je teraz. Takéto množstvo odpadu na sútoku riek Hnilec a Hornád budú vodohospodári odstraňovať minimálne tri týždne, a to za predpokladu, že tu budú každý deň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny