Na hlavný obsah

Počet ubytovaných v slovenských hoteloch sa priblížil k predpandemickým hodnotám, uviedol štatistický úrad

Vyplýva to zo štatistiky prvého polroka 2023.

Počet ubytovaných v slovenských hoteloch sa priblížil k predpandemickým hodnotám, uviedol štatistický úrad
Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

V hoteloch, penziónoch a iných zariadeniach cestovného ruchu na Slovensku sa v prvom polroku 2023 ubytovalo 2,6-milióna návštevníkov, čo je oproti rovnakému obdobiu minulého roka viac o 33 percent.

Do polročnej úrovne predpandemického roka 2019 chýbala desatina hostí. Štatistický úrad SR v piatok informoval, že počet domácich ubytovaných hostí za polrok medziročne vzrástol takmer o 23 percent na 1,7 milióna, množstvo zahraničných sa zvýšilo o 57 percent na 925-tisíc. Celkový počet prenocovaní dosiahol skoro 6,5 milióna, čo znamená nárast o 29 percent.

Celková návštevnosť ubytovacích zariadení v júni dosiahla 543-tisíc osôb, čo predstavovalo medziročný nárast o takmer 11 percent. K číslam v rovnakom období roka pred pandémiou chýbalo ešte 67-tisíc, teda 11 percent návštevníkov.

Návštevníci ubytovacích zariadení cestovného ruchu v rokoch 2018 až 2023 (počet v tis. osôb).
Návštevníci ubytovacích zariadení cestovného ruchu v rokoch 2018 až 2023 (počet v tis. osôb).Foto: Štatistický úrad SR

Ubytovaní hostia strávili 1,3 milióna nocí, čo je o deväť percent viac než pred rokom. Priemerná dĺžka pobytu bola 2,5 noci. „Nárast ukazovateľov ubytovania stále ovplyvňuje najmä nízka porovnávacia základňa z júna 2022, kedy sa do ubytovacích zariadení postupne vracali hostia po dvojročnej pandémii COVID-19,“ uviedla hovorkyňa štatistikov Jana Morháčová.

Viac ako dve tretiny z celkového počtu ubytovaných v júni, teda 348-tisíc osôb, tvorili domáci návštevníci. Medziročne ich nárast mierne presiahol štyri percentá, do čísiel v júni 2019 chýbalo ešte päť percent Návštevnosť rástla vo všetkých krajoch s výnimkou Košického kraja, kde sa mierne znížila.

Najvyššiu návštevnosť domácich hostí zaznamenala turisticky významná trojica krajov – Žilinský, Prešovský a Bratislavský kraj. Spolu tieto tri kraje tvorili takmer dve tretiny domácej návštevnosti.

Hotely využilo viac cudzincov

Ubytovacie služby v júni využilo aj 195-tisíc zahraničných návštevníkov, išlo o 24 percent medziročný nárast. Ich počet vzrástol vo všetkých krajoch, čo je dôsledok návratu do normálu po pandémiou ovplyvnených rokoch.

„Počty cudzincov z roku 2019 sa v júni podarilo prekonať Trnavskému kraju. V absolútnych číslach najviac cudzincov navštívilo Bratislavský – 81-tisíc, Žilinský – 28-tisíc a Prešovský kraj – 26-tisíc zahraničných návštevníkov,“ priblížila Morháčová. Spolu tieto tri kraje tvorili 70 percent celkovej zahraničnej návštevnosti.

V druhom štvrťroku poskytovalo ubytovacie služby na Slovensku celkovo 4 612 ubytovacích zariadení. Návštevníkom bolo k dispozícii 69-tisíc izieb a 192-tisíc lôžok, vrátane kempingových miest. Čisté využitie stálych lôžok dosiahlo 26,7 percenta, využitie izieb 32,9 percenta. V priemere v jednom dni bolo k dispozícii 62-tisíc izieb a 143-tisíc stálych lôžok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika