Na hlavný obsah

Popredného podnikateľa zastrelili za bieleho dňa na predmestí bulharskej metropoly. Atentát šokoval verejnosť

Žena, ktorá ho sprevádzala, utrpela strelné poranenie.

Popredného podnikateľa zastrelili za bieleho dňa na predmestí bulharskej metropoly. Atentát šokoval verejnosť
Podnikateľa usmrtili za bieleho dňa. (Ilustračná fotografia) Foto: TASR/AP

Popredného bulharského podnikateľa Alexeja Petrova v stredu za bieleho dňa zastrelili na predmestí Sofie. Informovala o tom polícia, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AP.

Žena, ktorá ho sprevádzala, utrpela strelné poranenie a previezli ju do nemocnice. Petrov (61) už bol terčom najmenej dvoch pokusov o atentát.

Bývalý majster v karate a agent štátnej bezpečnosti po páde komunizmu opustil políciu a založil si úspešnú súkromnú firmu. Do roku 2002 sa stal spoločníkom vo vyše 50 ďalších spoločnostiach.

V roku 2010 ho zatkli pre vytvorenie zločineckej skupiny zapojenej do vydierania, výpalníctva, obchodovania s drogami, prania špinavých peňazí a daňových únikov. Prepustili ho na kauciu a neskôr zbavili obvinení, nasledujúci rok dokonca kandidoval v prezidentských voľbách.

V posledných rokoch viedol Petrov jednu z najväčších poisťovacích spoločností v krajine. Pracoval aj ako poradca šéfa Štátneho úradu pre národnú bezpečnosť a na univerzite prednášal v odbore ekonomické vedy.

V 90. rokoch 20. storočia boli vraždy verejne známych osôb v Bulharsku bežné, najnovší atentát na verejnosti spoločnosť šokoval. Petrova sa pokúsili zavraždiť už v roku 2002 a 2015. Za druhý pokus bol odsúdený Ukrajinec Roman Logvinenko, ktorého na podmienku prepustili v máji, uviedlo Radio Bulgaria.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet