Na hlavný obsah

Prezident USA Joe Biden oznámil návštevu Vietnamu, cieľom je zlepšiť vzťahy s krajinou

Vietnam sa podľa Bidena chce stať partnerom USA.

Prezident USA Joe Biden oznámil návštevu Vietnamu, cieľom je zlepšiť vzťahy s krajinou
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden v utorok (8. 8.) oznámil, že „čoskoro“ odcestuje do Vietnamu. Jeho návšteva bude súčasťou úsilia Spojených štátov o zlepšenie vzťahov s Hanojom v čase, keď sa Washington snaží reagovať na rastúci vplyv Číny v regióne juhovýchodnej Ázie.

„Čoskoro sa chystám do Vietnamu, pretože Vietnam chce zmeniť náš vzťah a stať sa partnerom,“ povedal Biden počas prejavu v Novom Mexiku. Agentúra AFP, ktorá o tom v stredu informovala, pripomenula, že Washington a Hanoj sa v apríli zaviazali zlepšiť svoje diplomatické vzťahy.

Stalo sa tak, keď sa americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zastavil v Hanoji na svojej ceste na stretnutie ministrov zahraničných vecí skupiny siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta (G7) v Japonsku.

Washington však pritom opakovane tlmočí svoje obavy o stav dodržiavania ľudských práv vo Vietname. Blinken pred časom zdôraznil, že budúci pokrok v oblasti ľudských práv je nevyhnutný „na uvoľnenie plného potenciálu vietnamského ľudu“.

Medzi Pekingom a krajinami juhovýchodnej Ázie, najmä Vietnamom a Filipínami, sa už roky zvyšuje napätie. A to v súvislosti s nárokmi Číny v Juhočínskom mori. Analytici tvrdia, že Hanoj sa môže zdráhať povýšiť svoje vzťahy s Washingtonom, pretože sa obáva, že tým rozhnevá Čínu – svojho dôležitého ekonomického partnera, ktorým je napriek nárokom v Juhočínskom mori.

Spojené štáty si síce nerobia nároky na tieto vody. Naďalej tam však vykonávajú hliadkovanie, proti čomu Peking namieta. Washington však tvrdí, že mu ide o zaistenie „slobody plavby“ v mori, cez ktoré sa ročne prepraví tovar v hodnote biliónov dolárov.

Spojené štáty sa v posledných mesiacoch snažili zlepšiť aj svoje vzťahy s Čínou. A to aj prostredníctvom Blinkenovej návštevy v Pekingu v júni. Jeho na skorší termín naplánovanú cestu zrušili po tom, ako americké vojenské lietadlo začiatkom tohto roka zostrelilo údajný čínsky špionážny balón letiaci nad americkým územím.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet