Na hlavný obsah

Prezidentka po rokovaní Bezpečnostnej rady: Prebieha vyšetrovanie trestných činov, žiadny politický prevrat

Odmieta vyjadrenia Roberta Fica, že by o zásahu NAKA vedela vopred.

Prezidentka po rokovaní Bezpečnostnej rady: Prebieha vyšetrovanie trestných činov, žiadny politický prevrat
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Jaroslav Novák

„Žiadny policajný prevrat na Slovensku neprebieha. Jediné, čo prebieha, je vyšetrovanie trestných činov,“ povedala prezidentka Zuzana Čaputová po piatkovom (18. 8.) rokovaní Bezpečnostnej rady SR.

Zároveň odmietla tvrdenia predsedu strany Smer-SD Roberta Fica, že o štvrtkových (17. 8.) zásahoch Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vedela vopred. „Samozrejme, je to úplná lož,“ dodala.

Rovnako sa vyjadril aj predseda vlády úradníkov Ľudovít Ódor. O policajných zásahoch sa dozvedel z médií a potom ich komunikoval s prezidentkou. Výsledkom čoho bola piatková mimoriadna Bezpečnostná rada SR. „Žijeme zvláštnu dobu plnú paradoxov a je skôr vzácnosťou, že vo verejnom priestore zaznie pravda,“ ohradil sa voči tvrdeniam Roberta Fica.

Funkčnosť inštitúcií a zákonnosť zásahov

Prezidentka hneď na úvod vyhlásenia uviedla, že funkčnosť dotknutých inštitúcií, teda Slovenskej informačnej služby (SIS) a Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), je plne zabezpečená. Dočasne sú pod vedením námestníkov a fungujú riadne voči domácim aj zahraničným partnerom.

Čo sa týka zákonnosti postupu NAKA a polície, tú majú posudzovať podľa Zuzany Čaputovej prokuratúra a súdy. Ak by sa ukázalo, že štvrtkový zásah NAKA bol bezdôvodný, až potom by malo prísť k politickej intervencii.

Ľudovít Ódor tiež ubezpečil, že Slovensko je stále právny štát. „Krajinu nikto neunáša a preto nie je na mieste zastrašovanie občanov,“ povedal premiér. Podobne ako prezidentka skonštatoval, že aj napriek tomu, že na Slovensku platí zákon, polícia si nemôže robiť nekontrolovateľne to, čo si zachce. No odôvodnenosť jej konania má posudzovať prokuratúra a súdy. „Nik nie je nedotknuteľný, pokiaľ poruší zákon,“ povedal.

Najbližšie hodiny a dni podľa Ódora ukážu, či sa s obvineniami polície stotožní aj prokuratúra a súdy. „Oni a nie politici, nie prezidentka či premiér rozhodnú o tom, či došlo alebo nedošlo k porušeniu zákona,“ vysvetlil. Ľudí vyzval na trpezlivosť a pokoj, politikov zas na zdržanlivosť vo svojich vyjadreniach. „Nechajme konať tých, ktorí konať majú a konajú,“ uzavrel.

Vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová, vľavo premiér Ľudovít Ódor.
Vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová, vľavo premiér Ľudovít Ódor.Foto: TASR/Jaroslav Novák

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko