Na hlavný obsah

Politici reagujú na zásah NAKA. Boris Kollár tvrdí, že malá skupina si uzurpuje moc a máva s prezidentkou aj premiérom

Smer-SD chce iniciovať mimoriadnu schôdzu NR SR.

Politici reagujú na zásah NAKA. Boris Kollár tvrdí, že malá skupina si uzurpuje moc a máva s prezidentkou aj premiérom
Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR

V minulosti na Slovensku pôsobila skupina ľudí, ktorá si uzurpovala spravodlivosť, v súčasnosti tu operuje iná skupina, ktorá taktiež rozhoduje po svojom. Pokiaľ druhá spomenutá skupina nebude podľa predsedu parlamentu a hnutia Sme rodina Borisa Kollára dodržiavať literu zákona, budeme tu mať len zákon vendety, čo znamená krvnú pomstu.

Kollár to povedal na tlačovej konferencii k zásahu Národnej kriminálnej agentúry, ktorý sa uskutočnil vo štvrtok (17.8) v rámci akcie Rozuzlenie.

„Každý, kto sa im postavil do cesty, bol obvinený, zavretý alebo ho odpratali z cesty ako exministra vnútra Ivana Šimka,“ tvrdí Kollár, ktorý zároveň hovorí o tom, ako jedna skrivodlivosť vystriedala druhú.

Kollár varuje pred anarchiou

Šéf Sme rodina tvrdí, že NAKA chcela s najlepším úmyslom vyšetrovať všetky trestné činy z minulosti, no v súčasnosti narazili na veľmi citlivé osoby, keď išlo o politikov či podnikateľov. Pokiaľ sa podľa Kollára nebudeme riadiť zákonom, nastane anarchia. „Kam sme došli, že si malá skupina uzurpuje moc, máva s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a predsedom úradníckej vlády Ľudovítom Ódorom,“ uviedol.

Šéf parlamentu sa zároveň dožaduje práva a poriadku. Taktiež má pocit, že na Slovensku bola zriadená nová politická strana s názvom „Policajný zbor SR“. Kollár ďalej uvažuje o tom, prečo NAKA zasahuje šesť týždňov pred voľbami. „Ja som presvedčený, že toto má manipulovať verejnú mienku. Toto je vyslovene zasahovanie do nadchádzajúcich parlamentných volieb. Keby som chcel pomôcť strane Smer-SD či Progresívnemu Slovensku, nerobím to inak,“ uviedol vo svojom vyhlásení predseda Sme rodina. Kollár taktiež verí, že ho prizvú na zvolanú Bezpečnostnú radu SR.

Šéf parlamentu zároveň informoval, že nie je v kontakte s obvinenými Michalom Aláčom a Vladimírom Pčolinským. Peter Pčolinský (Sme rodina) uviedol, že jeho brat je aktuálne na pracovnej ceste a má sa vrátiť v priebehu najbližších dní. „Určite bude maximálne súčinný s vyšetrovateľom, pretože si nie je vedomý žiadneho protiprávneho konania, práve naopak. Vždy v rámci svojich kompetencii postupoval zákonným spôsobom, so súhlasom súdu. Dnes sme sa na tlačovej konferencii dozvedeli, že toto je problém a predmet obvinenia vznesený voči môjmu bratovi je, že si plnil svoju zákonnú povinnosť,“ povedal.

NAKA dnes zasahovala v dome riaditeľa SIS Michala Aláča. Podľa medializovaných informácií sa šéf SIS v dome nenachádzal, podrobnosti o zásahu nie sú známe. Podľa medializovaných informácií tiež zadržali niekoľko členov tímu Oblúk, ktorý vyšetroval údajnú trestnú činnosť členov NAKA spojených s vyšetrovateľmi okolo Jána Čurillu. Trestná činnosť sa týkala možnej manipulácie konaní.

Fico hovorí o prevrate

Na zásah Národnej kriminálnej agentúry, ktorý sa uskutočnil v rámci akcie Rozuzlenie, reagovalo celé spektrum politických strán.

Predseda strany Smer-SD Robert Fico označil dianie na Slovensku za policajný prevrat a prevrat v bezpečnostných zložkách. Podľa jeho slov bude Smer-SD iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR.

„Je nemožné, aby podriadené zložky zaútočili v demokratickom štáte na nadriadené zložky a zaútočili na zložky, ktoré majú zabezpečovať bezpečnosť, dodržiavanie ľudských práv,“ uviedol Fico.

Prevrat, o ktorom hovorí, nemôže podľa neho skončiť len vyvodením politickej zodpovednosti voči tým, ktorí to celé zorganizovali a zrealizovali.

„Tu je podozrenie zo spáchania najzávažnejších zločinov proti republike, proti štátnemu zriadeniu a základom Slovenskej republiky. Preto bude musieť prísť na rad aj trestnoprávna zodpovednosť voči aktérom tohto prevratu,“ skonštatoval Fico.

Hovorí o snahe likvidovať politickú opozíciu. Vidí za tým skupinu v orgánoch činných v trestnom konaní (OČTK), ktorá podľa neho manipulovala aj viaceré kauzy.

„O tom, čo sa dnes ráno udialo a čo sa deje, musela byť informovaná prezidentka, predseda vlády, minister vnútra v demisii Ľudovít Ódor. Samozrejme, toto sa dalo robiť, keďže to hovorí presne trestný poriadok, len so súhlasom Úradu špeciálnej prokuratúry. A myslím si, že v tomto prípade si dozor nad celou vecou zobral priamo Daniel Lipšic, lebo mu ide takisto o krk, podobne ako ďalším,“ uviedol Fico.

Žiadny prevrat, reaguje Heger

Predseda mimoparlamentných Demokratov a expremiér Eduard Heger na Ficove slová reagoval, že výkon spravodlivosti nie je žiadny prevrat.

„Nechajme políciu konať. Spravodlivosť patrí do rúk OČTK. Nechajme, nech súdy rozhodnú. Lebo takto to má fungovať v právnom štáte a my chceme, aby Slovensko bolo právny štát,“ uviedol Heger na sociálnej sieti.

Heger obvinil Fica z vybudovania „monštruózneho korupčného systému“ a podotkol, že prepojenia každý deň viac a viac smerujú k nemu. „Vieme, čo by sa stalo, keby ste sa dostali k moci. Všetko by ste zastavili, zrušili a zničili. Len preto, aby ste boli vy a vaši nominanti beztrestní,“ uviedol.

Šeliga: Prevrat je vo Ficovej hlave

„Prevrat sa deje iba v hlave Roberta Fica. Na Slovensku nie je žiadny štátny prevrat. Tieto reči, ktoré hovorí predseda Fico, sme tu počúvali už viackrát. Naposledy v roku 2018, keď sa tváril, že dlažobné kocky na námestí ohrozujú úrad vlády,“ mieni ďalší z Demokratov Juraj Šeliga.

Šeliga pokračoval, že Fico zastrašuje vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov. „Pritom oni si majú robiť iba svoju robotu. Je tu policajt, nad ním je prokurátor, nad ním je sudca a nikto sa im do toho nemá starať. A už vonkoncom nie Fico, ktorý tvrdí, že keď vyšetrujú podozrivé konania, ktoré môžu súvisieť aj s ním, tak ide o štátny prevrat,“ dodal.

Predseda Progresívneho Sloveska (PS) zasa uviedol, že neexistuje jediný dôkaz, ktorý by potvrdzoval paranoidné konšpirácie predsedu Smeru-SD o sprisahaní proti opozícii.

„Naopak, je čoraz viac dôkazov a rozhodnutí súdov, že za jeho vlády tu fungoval korupčný systém požierajúci Slovensko. Ficove vyjadrenia o štátnom prevrate a policajnom puči sú navyše krajne nebezpečné,“ komentoval Šimečka.

Ako dodal, ak Fico tvrdí, že hlavným cieľom všetkého je, aby PS vyhralo voľby, iba tým prezrádza, čoho sa v skutočnosti bojí.

Mimoparlamentné KDH znepokojila situáciu v bezpečnostných zložkách a očakáva vysvetlenie zásahu. Uviedla hovorkyňa hnutia Lenka Halamová.

„Zatýkanie šéfov iných bezpečnostných zložiek je pre štát vážna situácia. Sme znepokojení tým, čo sa odohráva v bezpečnostných zložkách a očakávame od jednotlivých aktérov vysvetlenie situácie z ich strany,“ uviedlo hnutie.

Pellegrini hovorí o snahe zmanipulovať voľby

Zatýkanie najvyšších predstaviteľov bezpečnostných zložiek šesť týždňov pred parlamentnými voľbami je neprípustným ovplyvňovaním rozhodnutia voličov. Vyhlásil to predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini v reakcii na zásah NAKA.

Politickú zodpovednosť za situáciu podľa jeho slov nesie prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Ľudovít Ódor aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Pellegrini zdôraznil potrebu silného štátu, ktorý zabezpečí transparentnú civilnú kontrolu nad ozbrojenými zložkami.

„Úzka skupina vedenia polície a špeciálnej prokuratúry sa snaží Slovensku nahovoriť, že práve teraz, po troch rokoch vyšetrovaní, získali nezvratné dôkazy na ozbrojené zásahy voči predstaviteľom štátnej moci, ktorí im jednoducho nevyhovujú,“ tvrdí Pellegrini.

Aj to je podľa neho dôvod, pre ktorý sa predčasné voľby konajú až v septembri. Hovorí o snahe pozatvárať predstaviteľov politickej opozície ešte pred voľbami.

Rovnako v tom vidí dôvod, pre ktorý sa vedenie polície s pomocou prezidentky a premiéra Ódora zbavilo ministra vnútra Ivana Šimka. „Potrebovalo mať voľné ruky na toto ovplyvňovanie volieb prostredníctvom orgánov činných v trestnom konaní, ktoré v slovenskej histórii nemá obdobu,“ vyhlásil.

Dodal, že sa neprípustným spôsobom nastoľuje falošná hlavná téma volieb a nijako sa neriešia skutočné problémy ľudí ako zdražovanie, ceny potravín a energií, stav zdravotníctva a pretrvávanie regionálnych rozdielov.

Ako na zásah NAKA reagujú politici zisťoval aj redaktor RTVS Jakub Horáček:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko