Na hlavný obsah

Pri kontrole policajnej cely namerali takmer 31 stupňov, verejný ochranca práv požaduje nápravu

V týchto podmienkach môže dôjsť k porušeniu ľudských práv.

Pri kontrole policajnej cely namerali takmer 31 stupňov, verejný ochranca práv požaduje nápravu
Ilustračná snímka - cela predbežného zadržania. Foto: TASR/Branislav Račko

Verejný ochranca práv (VOP) Róbert Dobrovodský nameral pri kontrole v cele policajného zadržania teplotu takmer 31 stupňov a požaduje nápravu. Ombudsman počas leta neohlásene navštevoval, spolu s právnikmi Kancelárie VOP, policajné útvary. A to najmä tie, kde sa nachádzajú cely policajného zaistenia a priestory určené pre osoby obmedzené na slobode.

Cieľom návštev bolo preventívne pôsobenie, posilnenie ochrany týchto osôb pred zlým zaobchádzaním a budúce zvyšovanie štandardu prístupu k nim. V tlačovej správe o tom informoval Branislav Gigac z Mediálnej stratégie a politickej komunikácia VOP.

„Počas neohlásenej návštevy policajného útvaru na západnom Slovensku som v čase 20.43 h. nameral teplotu v jednej z ciel až 30,9 stupňov. Napriek otvorenému oknu bolo v miestnostiach pocitovo horúco, dusno a neprúdil tam žiaden vzduch. Vysoká teplota a zlá ventilácia vzduchu, v kumulácii s inými priťažujúcimi faktormi, môžu dosiahnuť takú intenzitu, že dôjde k porušeniu článku 3 Európskeho dohovoru o ľudských právach,“ uviedol Dobrovodský.

Predmetný článok Dohovoru stanovuje, že „nikoho nemožno mučiť alebo podrobovať neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu“. Ombudsman upozornil, že nevhodné vetranie, spolu s preplnenosťou priestoru a horúcou a vlhkou klímou, môžu škodiť zdraviu umiestnených osôb.

„Nehovoriac o tom, že to môže negatívne ovplyvniť uplatňovanie práv podozrivej osoby v konaní pred orgánom činným v trestnom konaní,“ povedal Dobrovodský. Dodal, že o svojich zisteniach informoval Prezídium Policajného zboru (PZ) i Ministerstvo vnútra (MV) SR.

„Som rád, že na moje zistenie reflektovalo príslušné okresné riaditeľstvo PZ a požiadalo kompetentné centrum podpory MV SR o zabezpečenie lepšej cirkulácie vzduchu a chladenie ciel prostredníctvom ventilátorov či klimatizácie,“ uviedol ombudsman. Dodal, že má v pláne sledovať, či polícia vykoná avizované opatrenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko