Na hlavný obsah

Riaditeľa SIS Michala Aláča po výsluchu zadržali, potvrdil to riaditeľ NAKA. Boja sa, aby neovplyvňoval svedkov

Polícia ho v cele môže držať 48 hodín.

Riaditeľa SIS Michala Aláča po výsluchu zadržali, potvrdil to riaditeľ NAKA. Boja sa, aby neovplyvňoval svedkov
Raditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Michal Aláč. Foto: TASR/Martin Baumann

Riaditeľa Slovenskej informačnej služby Michala Aláča po výsluchu zadržali. Potvrdil to riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ľubomír Daňko. Informáciu priniesol portál tvnoviny.sk.

Daňko dodal, že Aláča zadržali z kolúzneho dôvodu, teda preto, aby na slobode neovplyvňoval svedkov.

Polícia ho v cele môže držať 48 hodín. Za ten čas sa vyšetrovateľ s prokurátorom musia rozhodnúť či budú pre neho žiadať väzbu.

Aláč v piatok (18. 8.) vypovedal v kauze Rozuzlenie. Po návrate na Slovensko prišiel na Národnú kriminálnu agentúru v Žiline. Jeho advokát Marián Bošanský vyjadrenie k prípadu médiám pred výsluchom neposkytol.

Spolu s ďalšími osobami čelí obvineniu, že bol členom skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov.

Počas štvrtkového (17.8.) zásahu Rozuzlenie príslušníci NAKA zadržali aj dvoch aktívnych policajtov – vyšetrovateľov. Michala Vyšvádera a Jozefa Khandla vypočúvali na NAKA v Žiline asi desať hodín. Podľa medializovaných informácií Khandl, ktorý je aktívnym príslušníkom NAKA od roku 2017, akúkoľvek vinu či porušenie zákona poprel.

Poukázal tiež na to, že počas svojho pôsobenia na NAKA nemal nikdy zrušené žiadne uznesenie a zo strany nadriadených orgánov nebolo v jeho prípade nikdy konštatované pochybenie vo vedení konania. Po vypočutí oboch zadržaných policajtov prepustili bez obvinenia. Vyšetrovanie v kauze pokračuje.

Aláč sa o svojom obvinení dozvedel počas zahraničnej služobnej cesty z médií. „Zároveň sa telefonicky spojil s vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a dohodol s ním svoju osobnú účasť na príslušných procesných úkonoch,“ priblížila hovorkyňa SIS Katarína Némová.

O obvinení sa z médií dozvedel aj riaditeľ Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Roman Konečný. Ten je momentálne na plánovanej dovolenke v jednej z krajín Európskej únie.

„Svoju dovolenku riadne ukončí a po návrate na Slovensko bude poskytovať plnú súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní, na čom sa už telefonicky dohodol s príslušným vyšetrovateľom Policajného zboru Slovenskej republiky,“ priblížil NBÚ.

Akcia Rozuzlenie

NAKA v rámci akcie Rozuzlenie vo štvrtok (17. 8.) obvinila viacero osôb. Medzi nimi podnikateľa Petra Košča, bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského, príslušníka SIS Michala Aláča, bývalého príslušníka NAKA Jána Kaľavského a bývalého príslušníka SIS Martina Ciriaka.

Obvinenie sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov či navodzovať dojem o manipulácii výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní. Ďalších dvoch policajtov zadržali ako podozrivých.

Prezidentka: Policajný prevrat neprebieha

Žiaden policajný prevrat v štáte sa nekoná. Chod inštitúcií, ktorých príslušníci boli obvinení po zásahu Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), je zabezpečený a sú funkčné. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová po piatkovom rokovaní bezpečnostnej rady.

Podčiarkla tiež, že priestor na intervenciu politickej moci a vyvodenie zodpovednosti voči polícii by sa vytvoril po tom, ak by prokuratúra a súdy konštatovali nedôvodnosť trestných stíhaní.

„Žiadny policajný prevrat na Slovensku neprebieha, prebieha vyšetrovanie trestných činov, o ktorých rozsahu sa v médiách veľa popísalo,“ uviedla prezidentka s tým, že viaceré podozrivé osoby sa už priznali, viacerí sú obvinení a niektorí aj právoplatne odsúdení. Hlava štátu rozumie, že občania sú zmätení a nevedia, čomu veriť.

„Akýkoľvek policajný zásah vo vedení bezpečnostných zložiek je z hľadiska fungovania demokracie veľmi citlivý. Nehovoriac o tom, že tieto kroky sú pozorne vnímané nielen doma, ale aj v zahraničí,“ povedala. Ubezpečila preto verejnosť, že všetky dotknuté inštitúcie vedú ich námestníci a vykonávajú potrebné kroky k partnerom v zahraničí i doma.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko