Na hlavný obsah

Rusko a Bielorusko posilní zväzový štát v reakcii na aktivity NATO, tvrdí ruský minister obrany Šojgu

Rusko údajne sleduje zmeny v kontexte Aliancie.

Rusko a Bielorusko posilní zväzový štát v reakcii na aktivity NATO, tvrdí ruský minister obrany Šojgu
Ruský minister obrany Sergej Šojgu. Foto: TASR/AP

Rusko a Bielorusko posilnia „spoločný zväzový štát“ v reakcii na nárast vojenských aktivít NATO. Podľa tlačovej agentúry TASS to na konferencii o medzinárodnej bezpečnosti v Moskve povedal ruský minister obrany Sergej Šojgu.

„Vojenské aktivity NATO sa výrazne zvýšili po vstupe Fínska do aliancie a po začlenení švédskych vojenských štruktúr do bloku. Zostáva pre nás otvorenou otázkou, čo Helsinki a Štokholm získali zapojením sa do vojenskej konfrontácie s Ruskom,“ povedal Šojgu.

Minister obrany uviedol, že Rusko pozorne sleduje prebiehajúce zmeny v kontexte Severoatlantickej aliancie. „Budeme adekvátne reagovať na bezpečnostné hrozby a pokusy o provokácie vrátane posilnenia bezpečnosti rusko-bieloruskej aliancie,“ zdôraznil.

Švédsko a Fínsko požiadali o vstup do NATO v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu, ktorú Moskva začala vo februári minulého roka. Zatiaľ čo Fínsko sa stalo členom v apríli tohto roku, vstup Švédska stále blokujú Turecko a Maďarsko.

Turecká vláda obviňuje Štokholm, že dlhodobo ukrýva tureckých disidentov, ktorých Ankara označuje za teroristov. Ankara tiež obviňuje Švédsko, že povoľuje protesty proti islamu a pálenie svätej knihy Korán, čo Turecko považuje za nenávistný prejav. Očakáva sa, že maďarský parlament bude o ratifikácii žiadosti Švédska o vstup do NATO rokovať po letných prázdninách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet