Na hlavný obsah

Severná Kórea chce opäť vypustiť špionážny satelit. Prvý pokus jej nevyšiel

Japonsko a Južná Kórea tento krok odsúdili.

Severná Kórea chce opäť vypustiť špionážny satelit. Prvý pokus jej nevyšiel
Ilustračná snímka - Severná Kórea odpálila rakety do japonského mora. Foto: TASR/AFP/Jonhap

Severná Kórea sa v nasledujúcich dňoch pokúsi o vyslanie nového špionážneho satelitu do vesmíru, oznámila v utorok (22.8.) japonská vláda. Informuje agentúra DPA.

Podľa Tokia sa Pchjongjang pripravuje na vypustenie armádneho prieskumného satelitu medzi 24. a 31. augustom. Prvý pokus 31. mája zlyhal.

Japonský premiér Fumio Kišida nariadil príslušným úradom, aby plán Severnej Kórey analyzovali. Japonsko sa tiež chystá spolupracovať so Spojenými štátmi a Južnou Kóreou na výzve KĽDR, aby od vyslania satelitu upustila.

Ide o ilegálny krok

Všetky tri krajiny májový neúspešný štart odsúdili a obvinili Pchjongjang z používania technológií priamo súvisiacich s programom medzikontinentálnych balistických rakiet (ICBM).

Južná Kórea označila plánované vypustenie severokórejského satelitu za „ilegálny krok“ a jasné porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN. Takéto rakety totiž môžu byť v závislosti od dizajnu vybavené jednou alebo viacerými jadrovými hlavicami.

Na základe informácií japonskej vlády má Severná Kórea v úmysle v súvislosti s tetovaním rakiet a štartom satelitov navrhnúť v okolitých moriach tri zóny námorného nebezpečia – dve na západ od Kórejského polostrova a tretiu východne od filipínskeho ostrova Luzon, uviedla japonská agentúra Kjodo. Všetky tri zóny sú mimo výhradnej ekonomickej zóny Japonska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet