Na hlavný obsah

Slovenský unikát – šikmá veža vo Vrbovom – sa dočká obnovy

Poputujú na to peniaze z Fondu na rozvoj Trnavského kraja.

Slovenský unikát – šikmá veža vo Vrbovom – sa dočká obnovy
Šikmá veža vo Vrbovom. Foto: RTVS

Je známe, kto dostane peniaze z Fondu na rozvoj Trnavského kraja. Samosprávny kraj rozdelí 600-tisíc eur medzi 34 projektov. Úspešnými boli napríklad vo Veľkom Mederi, v Holíči, Chtelnici aj vo Vrbovom.

Už niekoľko storočí je súčasťou panorámy Vrbového veža. Najprv gotická, ktorá už nestojí, teraz klasicistická – naklonená. A riadne. „Jej odklon tvorí takmer meter, presne 99 centimetrov . Síce to nie je toľko ako v Pise, ale v rámci Slovenska je to náš unikát,“ priblížil pracovník kultúrneho oddelenia mestského úradu Ľubomír Bosák.

Téme sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Vlado Hulík:

„Naposledy ju Vrbovčania obnovili v roku 2002, teda uplynuli už dve desaťročia a aj na jej vzhľade vidno, že potrebuje ďalšiu rekonštrukciu. Ona potrebuje hlavne vonkajšiu obnovu, vo vnútri nie je nejako mimoriadne poškodená. Takže ide hlavne o to, aby bola ozdobou Vrbového ako jeho dominanta,“ doplnil Bosák.

Obyvatelia Vrbového sú na svoju vežu hrdí. „Každý, keď sa povie šikmá veža, tak vie, že Vrbové,“ uviedol jeden z občanov. Jej renováciu podporujú a chcú, aby bola atrakciou aj pre turistov.

Šikmá veža vo Vrbovom je národnou kultúrnou pamiatkou. Trnavský samosprávny kraj podporí obnovu jej fasády sumou 45-tisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny