Na hlavný obsah

Obnova historického kaštieľa na Gemeri narazila na problém. Robotníci odišli zo stavby pred dokončením

Mesto sa bojí, že príde o peniaze z fondov.

Obnova historického kaštieľa na Gemeri narazila na problém. Robotníci odišli zo stavby pred dokončením
Kaštieľ Coburgovcov v Jelšave. Foto: RTVS

Jelšava má problém s obnovou časti coburgovského kaštieľa. Len niekoľko týždňov pred dokončením robotníci odišli zo stavby. Mesto pripravuje nové verejné obstarávanie. Ak by museli vrátiť schválené peniaze, samospráva by to považovala za likvidačné.

Pred tromi rokmi mesto získalo milión eur z nórskych fondov na obnovu západného krídla kaštieľa Coburgovcov. Slúžiť má na semináre, workshopy, ale aj ako turisticko-informačná kancelária pre návštevníkov. Stavebné práce sa začali začiatkom minulého roka.

Zhotoviteľom bola košická stavebná firma Eurobau. Primátor Jelšavy Milan Kolesár hovorí, že s firmou boli spokojní a všetko prebiehalo v súlade s časovým harmonogramom. Začiatkom leta si však subdodávatelia zbalili svoje náradie a materiál a odišli. Mesto pritom firme zaplatilo všetky faktúry.

Rekonštrukcii kaštieľa Coburgovcov sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Martina Beshirová:

Spoločnosť so samosprávou už dlhšie nekomunikuje. Nereagovala ani na otázky RTVS. Radnica spoločnosti vypovedala zmluvu a celú vec odovzdala právnikom. Na ďalšom postupe sa dohodla s riadiacim orgánom.

„Projekt možno dokončiť do konca apríla 2024. Aktuálne nepovažujeme ukončenie projektu za ohrozené a sledujeme ďalší vývoj, ak by bolo treba prijať ďalšie opatrenia,“ vyplýva zo stanoviska ministerstva investícií.

Mesto už pripravuje nové verejné obstarávanie. Vyhlásiť ho chce začiatkom septembra. „Otázne je, či na slovenské pomery stihneme verejné obstarávanie a vysúťaženie nového dodávateľa,“ obáva sa primátor.

Jelšava sa od roku 2015 zapája do národných projektov na obnovu kultúrnych pamiatok. Aj teraz zamestnáva 18 pracovníkov, ktorí robia záchranné práce v interiéri aj exteriéri. Časť coburgovského kaštieľa si prenajalo aj združenie Čierne diery, ktoré v ňom pripravuje zážitkovú formu ubytovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny