Na hlavný obsah

Súčasnú situáciu politické strany využívajú vo svoj prospech, tvrdí politológ Sekerák. Aj preto R. Fico iniciuje mimoriadnu schôdzu

Vzhľadom na blížiace sa voľby je to podľa neho pochopiteľné.

Súčasnú situáciu politické strany využívajú vo svoj prospech, tvrdí politológ Sekerák. Aj preto R. Fico iniciuje mimoriadnu schôdzu
Politológ Marián Sekerák. Foto: RTVS

Súčasťou programu pondelkovej (21. 8.) mimoriadnej schôdze, ktorú inicioval predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico, je aj výzva prezidentke Zuzane Čaputovej. Mala by objasniť, ako zaisťuje riadny chod ústavných orgánov, keďže je to jej ústavná povinnosť.

Podľa politológa Mariána Sekeráka však prezidentka nie je politicky zodpovedná parlamentu. „Národná rada SR ju do funkcie nezvolila, to voliči. Nie je v kompetencii parlamentu vyzývať prezidentku alebo si ju predvolávať,“ vysvetlil. Robert Fico to podľa neho veľmi dobre vie, ale pochopiteľne sa to snaží komunikovať svojim voličom. „Dá sa to chápať ako súčasť politickej kampane,“ dodal.

Rovnako tak nie je v kompetencii parlamentu vyzývať na odvolanie prezidenta Policajného zboru Štefana Hamrana, čo má byť tiež jedným z bodov programu mimoriadnej schôdze. „Nie je to parlament, kto by mohol odvolávať policajného prezidenta. Ten je totiž podriadený ministrovi vnútra, v tomto prípade premiérovi. Iba on má právo odvolať policajného prezidenta. Na piatkovej tlačovej besede avizoval, že sa k takémuto kroku nechystá,“ vysvetlil politológ.

Súčasná situácia podľa neho v dlhodobej perspektíve vyvoláva pochybnosti u občanov v pevnosť a dôveryhodnosť právneho štátu na Slovensku. To vníma znepokojujúco. „Už niekoľko rokov prebieha na Slovensku permanentná politická kríza, a to podrýva dôveryhodnosť občanov k demokratickým inštitúciám,“ skonštatoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko