Na hlavný obsah

Sviatlana Cichanovská vyzýva Bielorusov na odpor, pripomínajú si tretie výročie prezidentských volieb

Tieto voľby sa považujú za zmanipulované.

Sviatlana Cichanovská vyzýva Bielorusov na odpor, pripomínajú si tretie výročie prezidentských volieb
Bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská. Foto: SITA/Jakub Julény

Bieloruská opozičná líderka žijúca v exile Sviatlana Cichanovská vyzvala v stredu (9.10.) na odpor proti autoritárskemu prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi v Bielorusku. Krajina si v ten deň pripomínala tretie výročie prezidentských volieb, ktoré sú všeobecne pokladané za zmanipulované. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

„Máme pred sebou dlhú cestu. Ale každý malý krok nás približuje k víťazstvu,“ povedala Cichanovská vo videoposolstve. „Bielorusko bude slobodná, nezávislá, demokratická krajina, hrdý člen rodiny európskych národov,“ dodala.

Od zvolenia Lukašenka ubehli tri roky

V prezidentských voľbách 9. augusta 2020 sa Lukašenko vyhlásil za opätovného víťaza, čo spustilo v Bielorusku nevídané protesty. Mnohí za skutočnú víťazku prezidentských volieb v tejto bývalej sovietskej republike pokladajú opozičnú líderku Cichanovskú. Po voľbách ušla do exilu do Litvy, susednej členskej krajiny EÚ. Mnoho ďalších príslušníkov opozície je tiež v exile v tomto pobaltskom štáte alebo v Poľsku.

Cichanovská vo videu pripomenula aj osud „niekoľkých tisícov politických väzňov“. Už šesť mesiacov nie sú žiadne náznaky, či žije jej väznená spolubojovníčka Marija Kalesnikavová.

V čase po voľbách Lukašenka podporovala Moskva. Potom on poskytol územie svojej krajiny Rusku, ktoré odtiaľ spustilo vojnu proti Ukrajine. „Tento režim spravil z našej krajiny spoluvinníka vojnových zločinov Kremľa,“ uviedla Cichanovská.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet