Na hlavný obsah

Tréner Spišiakov Wojnar: Slovenská extraliga je v Česku veľmi podceňovaná. Oproti prvej lige je to však iný level

Kouč rysov si uvedomuje, že latku vlani nastavili vysoko.

Tréner Spišiakov Wojnar: Slovenská extraliga je v Česku veľmi podceňovaná. Oproti prvej lige je to však iný level
Na snímke tréner HK Spišská Nová Ves Vlastimil Wojnar. Foto: TASR

Hokejistom Spišskej Novej Vsi v minulej sezóne zavesili na krk tretí najcennejší kov. Pod historický úspech tímu spred brán Slovenského raja bude už navždy podpísaný aj tréner Vlastimil Wojnar.

Ten si pred novým ročníkom veľmi dobre uvedomuje, že očakávania hokejovej verejnosti budú od jeho zverencov poriadne vysoké. „Urobíme všetko pre to, aby sme sa dostali do play-off priamo,“ sľubuje 45-ročný kouč. Zároveň však dodáva, že to bude náročná misia, keďže na prvú šestku si bude brúsiť zuby ďalších jedenásť tímov.

Udržať vysoký extraligový štandard na Spiši sa spolu s Wojnarom bude snažiť aj 21 vlaňajších bronzových medailistov, ktorých doplnili nové tváre. Nielen o nich porozprával pre spravodajský web RTVS Čech Vlastimil Wojnar.

Máte za sebou takmer tri týždne spoločnej prípravy na ľade. Aké boli?

Prvé týždne boli pre hráčov výživné, pretože sme počas prvých štrnástich dní veľmi veľa pracovali na kondičných veciach. V tréningoch bolo veľa korčuľovania a cvičení zameraných na osobné súboje, takže sme zacielili na objem. Každý deň taktiež zaberali v posilňovni. Myslím si, že toho mali dosť.

Model prípravy máme rovnaký ako minulý rok. Nechceme meniť niečo, čo fungovalo. Vlaňajšia sezóna ukázala, že sme boli dobre pripravení. Tréningy máme dopoludnia v blokoch. Popoludní majú chlapci voľno a čas na regeneráciu.

Odohrali ste aj prípravné stretnutia proti Košiciam a poľskému Sanoku*. Čo vám tieto zápasy ukázali do ďalších týždňov prípravy?

Košice nastúpili v plnej sile a odohrali sme s nimi remízový duel, prehrali sme až po predĺžení. Zápas nám ukázal, že máme na čom stavať. Na rozdiel od Košíc sme neboli kompletní a chýbalo nám pár kľúčových hráčov. Aj tak to chlapci zvládli veľmi dobre, najmä v defenzíve.

Stretnutie so Sanokom sme zobrali ako druhú fázu tréningu, pretože dopoludnia sme absolvovali klasický hodinový tréning. V zápase sme boli o dva levely lepší.

* rozhovor sa uskutočnil deň pred prípravným duelom s Krakovom.

Vlastimil Wojnar
Na snímke tréner Vlastimil Wojnar. Foto: TASR

V kádri sa vám podarilo udržať až 21 hráčov z minulej sezóny. Aká veľká výhoda to je pre vás ako trénera?

Je to jednoduchšie v tom, že chlapci vedia, čo od nich chceme a teraz to len oživujeme. Taktiež vedia, čo môžu odo mňa čakať. Ja zas viem, ako s nimi komunikovať a ako reagovať na jednotlivcov.

Každá sezóna však ide od začiatku, takže sa veci dookola opakujú, ale musia sa aj obnovovať, aby hráči vedeli, čo majú na ľade robiť a nevznikla nejaká anarchia, chaos a panika.

Naopak, v menoslove už nefigurujú Kerbashian (58 bodov), Verbeek (41 bodov ) a Réway (25 bodov). Od ktorých hráčov očakávate, že nahradia ich bodový prínos?

Tých hráčov, ktorí odišli, sme sa, samozrejme, snažili typologicky nahradiť novými. Rostislav Marosz prišiel na pozíciu Martina Réwaya, Olivier Archambault na pozíciu Kerbashiana. Todd Burgess je univerzálny hráč – dopredu i dozadu.  Na ľade by mal byť pracant s dobrým korčuľovaním a výborným zakončením.

Martin Réway je rok čo rok hráčom, o ktorom sa veľa diskutuje. Akú skúsenosť s ním máte vy?

Martin je výborný chlapec aj do kabíny – nerobil v nej dusno a nesnažil sa ju nejakým spôsobom rozvrátiť. Čo sa týka hokeja, tak systémové veci mal úplne v malíčku. Presne vedel, čo od neho chceme a  čo má ako robiť. V týchto veciach je, respektíve bol,  jedným z najlepších hráčov tejto éry na Slovensku. Stále verím, že to v sebe ešte má a keď sa mu podarí upraviť pár maličkosti, tak v slovenskej extralige bude dominovať a mieriť môže aj vyššie.

Čo sa týka ostatných vecí, tak okolo neho nie je nič zaujímavé, čo by novinári a verejnosť chceli počuť. O mnohých veciach sa píše, len aby bolo o čom písať.

Martin Réway už viac štartov v drese s rysom na hrudi nepridá. Foto: TASR

Trápia ich zranenia

Vráťme sa ešte k novým posilám. Ako sa vám zatiaľ odprezentoval obranca Igor Merezhko a útočníci Todd Burgess a Olivier Archambault?

Olivier Archambault naskočil do rozbehnutého vlaku, pretože priletel až o týždeň neskôr. Troška s tým ešte zápasí, ale veríme, že sa do toho rýchlo dostane, pretože je to výborný hokejista.

Igor Merezhko je s nami od začiatku prípravy. Fyzicky je veľmi dobre pripravený a má vynikajúce parametre a hokejové zručnosti. Zatiaľ na nás urobil veľmi dobrý dojem.

Todd Burgess je mladý hráč, ktorý prešiel americkou univerzitou. V Európe je prvýkrát, takže je to pre neho zmena a musí sa vžiť s prostredím a väčšou ľadovou plochou, na ktorú nie je zvyknutý. Momentálne ho taktiež trápia nejaké zdravotné problémy, takže je týždeň mimo. V tréningoch, ktoré doteraz absolvoval, sa však javil veľmi dobré.

Ako to vyzerá s Rostislavom Maroszom? Ten zatiaľ do žiadneho prípravného stretnutia nezasiahol.

Rostislav Marosz k nám prišiel z českej extraligy, v ktorej odohral množstvo sezón a nazbieral aj relatívne dosť bodov. Žiaľ, na druhom alebo treťom tréningu sa zranil – dostal pukom do tváre a mal zlomený nos, prasknutú lícnu kosť a ľahší otras mozgu. Preto musel vynechať väčšiu časť prípravy a do tréningového procesu sa vrátil až v pondelok (14. 8.). Od neho budeme očakávať najmä body.

Na snímke sprava tréner Vlastimil Wojnar a Rostislav Marosz. Foto: TASR

Obranca Martin Knižka bude tri mesiace bojovať o zmluvu. Ako sa zhostil tejto výzvy?

Martin je mladý 21-ročný poctivý chlapec a ešte je aj Spišiak, čo je obrovská výhoda. Zatiaľ sa mi veľmi páči a je pre mňa milým prekvapením. V zápasoch, ktoré sme odohrali, neurobil žiadnu veľkú chybu. Naopak, v hre je prínosom, takže sme s ním spokojní.

Na brankárskom poste ostal Marcel Melicherčík a Filip Surák, ktorí majú dlhodobé zmluvy. Možno je ešte skoro, ale máte už aspoň približne premyslené, ako ich budete nasadzovať?

Nechceme, aby bol Marcel takou dominantou jednotkou, akou bol v minulej sezóne. Bolo toho na neho veľa, odchytal prakticky 90 percent zápasov. Chceme to viac rozdeliť medzi neho a Filipa Suráka, aby mali obaja dostatočný čas na regeneráciu a odpočinok a aby celá tiaž sezóny neležala len na Marcelovi.

Brankári Filip Surák a Marcel Melicherčík budú hájiť farby Spišskej Novej Vsi už štvrtú sezónu v rade. Foto: TASR

Obranca Dávid Romaňák absolvoval chirurgický zákrok po tom, čo mu bola diagnostikovaná srdcová arytmia. Môžete poskytnúť aktuálne informácie o jeho zdravotnom stave?

Práve pred chvíľou mi písal, že zajtra príde a chce začať pomaly trénovať. Nie naplno, ale v postupných dávkach. To asi znamená, že je v poriadku a vyšetrenia dopadli dobre. Vo štvrtok (17. 8.) ho teda budeme očakávať na tréningu a zapojí sa do skupiny nehrajúcich hráčov. Samozrejme, on sám musí najlepšie vedieť, ako bude jeho telo reagovať a nezačne hneď na 250 percent. On je však taký typ, že na neho budem musieť dávať pozor, aby to neprepálil.

Dávid Romaňák patrí k pilierom novoveskej obrany. Foto: TASR

Kapitán Branislav Rapáč priznal zdravotné problémy, ktoré mu môžu predčasne ukončiť kariéru. Ako sa vyvíja jeho stav?

Braňo trénuje a na ľade sa s nami snaží robiť všetko. Niekedy to je lepšie, inokedy horšie. Každý deň sa s ním snažím komunikovať a zistiť, ako sa vyvíja jeho stav. Mal by absolvovať nejaké vyšetrenia, pravdepodobne v Nemecku. Potom sa uvidí, čo bude ďalej, Verím, že sa dá do začiatku sezóny do poriadku a bude môcť nastúpiť do nového ročníka.

Rysuje sa dohoda s Kežmarkom

Odchovanec Martin Bodák sa po troch rokoch presťahoval z Nitry do Michaloviec. V predchádzajúcich ročníkoch sa skloňovalo jeho meno aj s možným príchodom do Spišskej. Bol aj tento rok záujem o jeho služby?

Jeho meno padlo, bolo na zozname možných hráčov, ktorí by mohli posilniť mužstvo. Určite prebehli aj nejaké rokovania, ale evidentne sa s vedením nedohodli. Neviem, či to stroskotalo na dĺžke kontraktu alebo financiách.  

Rovnako ako počas minulého leta, aj toto sa spomína meno Martina Bakoša. Športový manažér Radomír Haizer v jednom z júnových rozhovorov priznal, že klub s ním stále komunikuje. V akej fáze sú aktuálne rokovania?

Boli by sme veľmi radi, ak by konečne zakotvil v Spišskej. Viem, že stále prebiehajú nejaké rokovaniu a je s vedením v kontakte. Ak však majú hráči ponuky aj zo zahraničia, tak sa im nečudujem, že ich chcú využiť. Neviem, ako je na tom Martin aktuálne s inými ponukami a či bude pokračovať vo Švajčiarsku, kde pôsobil vlani. Nejaká minimálna šanca tam teda je, ešte prebiehajú telefonáty.  

Útočník Martin Bakoš vlani odohral za svoj materský klub jeden prípravný duel proti Martinu. Foto: www.hksnv.sk

V minulej sezóne ste mladíkov a menej vyťažených hráčov posielali najmä do Brezna. Brezno však vypadlo z Tipos SHL. Zvažujete podobnú spoluprácu s nejakým iným prvoligovým klubom?

Zatiaľ sa rysuje spolupráca s Kežmarkom. Už po prvom vyraďovaní sme tam poslali nejakých hráčov, napríklad brankára Benjamína Varšu. Vzájomná spolupráca je teda na dobrej ceste.

V ktorých mladých Spišiakoch vidíte najväčší potenciál, že by mohli dosť príležitosť aj v extralige?

Čo sa týka hráčov na výnimku, tak my máme len jedného – Martina Šutyho. Ak sa dostane do kádra, tak sa nám súpiska rozšíri o jedného hráča naviac. Z tých zvyšných mladých hráčov, ktorí s nami trénujú, nespĺňa výnimku ani jeden.

Aktuálne s nami trénuje aj Tim Danielčák a Matúš Hanúšovský, ktorí sa v A-tíme udržali už tretí týždeň. Zatiaľ to vyzerá tak, že by mohli byť v širšom kádri. Keby sme mali nejakú krízu a veľa zranených, tak oni sú schopní do istej miery na určitý čas hráčov nahradiť. Máme aj Šimona Grocha, ktorý bol aj na vlaňajšom juniorskom šampionáte. Ten by mal byť v základnej zostave.

Vlastimil Wojnar
Na snímke sprava tréner Vlastimil Wojnar a asistent trénera Vladimír Záborský. Foto: TASR

Akým veľkým mínusom je, že Spišská nemá juniorku v najvyššej súťaži?

Určite je to problém, pretože je tam väčší výkonnostný prepad. Ak by hrali extraligu juniorov, tak by rozdiel v porovnaní s A-mužstvom nebol až taký veľký. Na druhú stranu, teraz prišli do juniorky hráči, ktorí hrali veľmi dobre v dorasteneckej kategórii.

Ide o hráčov ako Frankovič či Novogurský, ktorí minulý rok ťahali dorast. Tieto mená registrujeme, vieme o nich a už aj dostali príležitosť na tréningu s A-čkom. Teraz však na nich čaká juniorka, s ktorou budú chcieť postúpiť do najvyššej súťaže.

Začiatok sezóny nebude ľahký

Na konci prípravy začiatkom septembra absolvujete aj turnaj vo Francúzsku. Sily si zmeriate s Nice a Marseille. Budete sa viac zameriavať na výsledok alebo tam pôjdete skôr utužiť partiu?

Skôr to druhé. Odohráme však dva zápasy a viac ako výsledok nás bude zaujímať, či v hre uvidíme veci, ktoré vidieť chceme. Budeme mať aj dva dni voľna, takže verím, že bude pekné počasie a urobíme si menší nezáväzný team building.

Extraligový ročník 2023/2024 odštartujete na klzisku Nových Zámkov. Následne doma privítate Liptovský Mikuláš a vonku vás čakajú Michalovce. Čo hovoríte na takýto program?

Na začiatok nás nečaká nič jednoduché. V Nových Zámkoch sa vždy hrá ťažko. Proti Liptovskému Mikulášu bude určite nejaká nervozita, keďže budeme hrať prvý duel doma. Michalovce zas majú neskutočne našliapaný tím v podstate na titul. O štvrtom súperovi Slovane sa ani nemusíme rozprávať, každý rok platí to isté – vždy sú atraktívnym súperom a veľkým lákadlom pre ľudí.

Latku ste v minulom ročníku nastavili poriadne vysoko. S akými cieľmi pôjdete do nového ročníka?

Máte pravdu, že sme ju nastavili vysoko, a tak od nás budú aj veľké očakávania. Všade hovorím, že sa začína odznova, v tabuľke je dvanásť tímov, ktoré majú nula bodov a budú sa chcieť dostať do prvej šestky. Bude to veľmi ťažké.

Hokejisti HK Spišská Nová Ves sa vlani mohli spoliehať aj na závideniahodnú fanúšikovskú podporu. Foto: Facebook/HK Spišská Nová Ves

Za nás môžem povedať, že urobíme maximum, aby sme sa tam dostali. Môže to vyjsť, ale aj nemusí. Taký je šport. V konečnej fáze je cieľ štvrťfinále, ale nerád hovorím o cieľoch. Keby sa to dalo naplánovať, tak by to bolo parádne. Existuje množstvo faktorov, ktoré môžu hrať pre aj proti, takže povedať je veľmi ťažké.

Extraliga nie je na úrovni českej prvej ligy

Pred príchodom na Spiš ste s našou extraligou nemali žiadne skúsenosti. Čo ste sa o nej za ten rok naučili?

Slovenská extraliga je veľmi kvalitná ťažká a rýchla liga. V Česku je veľmi podceňovaná. Má výbornú úroveň, hrajú tu skvelí Slováci, ktorí majú skúsenosti aj zo zahraničia. Tímy vedia taktiež trafiť veľmi dobrých cudzincov, ktorí jej úroveň ešte viac zvyšujú. Keď to porovnám s ICEHL alebo nižšími nemeckými súťažami, tak slovenská určite patrí do top 6 v Európe.

Vravíte, že slovenská najvyššia súťaž je v Česku podceňovaná. Čo si myslíte, prečo je to tak?

Nemám poňatia. Možno je to spôsobené tým, že slovenské kluby hrajú počas prípravy s českými prvoligovými klubmi. Niekedy s nimi hrajú vyrovnanú partiu alebo dokonca prehrajú, takže sa na základe toho posúdi, že extraliga je na úrovni prvej českej ligy.

Ale môžem povedať, že to tak nie je, pretože som trénoval v Chance lige štyri roky. Teraz som na Slovensku a môžem povedať, že je to o level niekde inde než druhá najvyššia česká liga. Slovenská extraliga je oveľa kvalitnejšia, sú tu oveľa kvalitnejší hráči a lepšie fanúšikovské zázemie. Taktiež je neskutočné vyrovnaná, čo prvá česká hokejová liga nie je.

Vlastimil Wojnar rozdáva pokyny

Taktiež ste povedali, že zahraniční hráči zvyšujú kvalitu ligy. Práve o počte cudzincov v jednotlivých tímoch sa pravidelne vedú diskusie. Ste sa zachovanie siedmich legionárov v tíme alebo súhlasíte, že ich počet je potrebné znížiť?

Som jednoznačne zníženie. Niekto hovorí, že to bude na úkor kvality ligy, ale či to tak bude by sme videli až keď to skúsime. Myslím si, že máme dosť kvalitných slovenských hráčov, ktorí by mohli hrať na úkor cudzincov, čo by postupne zvýšilo konkurenciu aj v reprezentácii.

Sedem cudzincov je veľa. Koľko by bol ideálny počet je ťažko povedať, tak traja, maximálne štyria v jednom tíme by bolo dosť. Viac nie. Sedem cudzincov je v podstate tretina tímu. Ak by sme, napríklad, vzali len siedmich útočníkov, tak by vytvorili tri zo štyroch útokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport