Na hlavný obsah

Účty za telefón môžu byť čoskoro výrazne vyššie. Doplatia na to najmä dôchodcovia

Inštitúcie upozorňujú na netransparentný tender.

Účty za telefón môžu byť čoskoro výrazne vyššie. Doplatia na to najmä dôchodcovia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Účty za telefón by mohli byť onedlho výrazne vyššie. Upozorňuje na to Jednota dôchodcov Slovenska a Inštitút pre výskum sociálno-ekonomických rizík (IVRA). Súťaž na takzvané frekvencie pre mobilných operátorov je podľa nich nastavená netransparentne. Ministerstvo dopravy aj regulačný úrad, takéto tvrdenia odmietajú.

Ak chce mobilný operátor poskytovať svoje služby, musí mať pridelené takzvané frekvencie. Tie získa v aukcii od regulačného úradu. Jedna takáto súťaž sa momentálne pripravuje. Podľa ekonóma sú však podmienky nastavené netransparentne.

„Toto konanie významným spôsobom obmedzí trh. Do budúcnosti bude viesť k zvyšovaniu cien,“ povedal ekonóm Martin Halás z IVRA.

„Absentujú dostatočné rozvojové kritéria. Zabúdajú na to, akým spôsobom treba pokryť celú republiku a nie iba veľké mestá. Rovnako tak tam nenájdete ani pokrytie železničných koridorov a diaľnic,“ upozornila Hama Továrková, bývalá Predsedníčka Rady Českého telekomunikačného úradu.

Zdražovaniu telefónnych taríf sa v reportáži venoval redaktor RTVS Ivan Tománek:

Jednota dôchodcov Slovenska (JDS) zas pripomína, že ak by rástli účty za mobilné služby, pocítia to najmä seniori. Žiadajú preto v rámci aukcie zahrnúť aj zvýhodnené tarify.

„Cez pol milióna seniorov sa nachádza pod hranicou biedy alebo pod príjmom dôchodkov nižších ako životné minimum. Na základe tohto si niektoré veci nemôžeme dovoliť,“ uviedol predseda JDS Michal Kotian.

Netransparentnosť tendra popierajú

Tak ministerstvo dopravy, pod ktoré spadajú telekomunikácie, ako aj regulačný úrad popierajú, že by bol tender netransparentný.

„Úrad postupuje v zmysle zákona o elektronických komunikáciách, detailne vyhodnotí všetky pripomienky verejnej konzultácie,“ uviedla hovorkyňa Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb Adriana Volfová.

„Pokiaľ ide o to, aby boli pri aukcii garantovane sociálne tarify, radi by sme vedeli, kde inde niečo také bolo súčasťou aukcie, aby sme sa mohli priučiť,“ poznamenal hovorca ministerstva dopravy Martin Petro.

Odborník na telekomunikačný trh pripomína, že nie je štandardné, aby sa do aukcie na frekvencie zahŕňali zvýhodnené tarify napríklad pre seniorov. Pripravovaná súťaž podľa neho, naopak, zvýši konkurenciu na trhu.

„Čo to bude znamenať v konečnom dôsledku pre užívateľov, že v zásade si budú môcť vybrať z ponuky viacerých operátorov. Samozrejme, môže to priniesť po vzore iných krajín aj nižšie ceny,“ dodal hovorca Telekomunikačnej únie SR Roman Vavro.

Regulačný úrad po tom, ako pripomienky vyhodnotí, buď vyhlási aukciu, alebo opäť otvorí pripomienkovanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika