Na hlavný obsah

Vegánske produkty by sa nemali označovať názvami mäsových výrobkov. Nie vždy sa to však dodržiava

Zmeniť by to mohol európsky súdny dvor.

Vegánske produkty by sa nemali označovať názvami mäsových výrobkov. Nie vždy sa to však dodržiava
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Európsky súdny dvor by mal čoskoro rozhodnúť o tom, či sa môžu vegetariánske alebo vegánske potraviny označovať ako hamburgery, klobásy či salámy. Na Slovensku už platí vyhláška, ktorá definuje, čo sa môže označiť ako mäsový výrobok. RTVS v obchodoch zistila, že sa nedodržiava.

V obchodoch sa nachádza stále viac vegetariánskych a vegánskych potravín. Tie, ktoré vyrobili z náhrad mäsa, často nesú názvy ako párky, burgery či hot dogy.

Označovaniu potravín, ktoré používajú náhradu mäsa sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Ľubomíra Hulinová:

Kým vegánske spoločnosti trvajú na tom, že označovanie je v poriadku, Potravinárska komora Slovenska (PKS) aj zväz spracovateľov sa zhodujú, že takéto pomenovania sú zavádzajúce.

„Keďže sa môže stať, že zákazník si v dôsledku zámeny zakúpi niečo, o čo vlastne vôbec nemal záujem,“ vysvetlila riaditeľka Zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai.

„Myslím si, že spotrebitelia sa k tomu jasne vyjadrili v európskom prieskume. Len 20 percent spotrebiteľov nevedelo takéto výrobky rozoznať. Osemdesiat percent to nepovažovalo za problém,“ uviedla predsedníčka Slovenskej vegánskej spoločnosti Kristína Chaparro.

„Určite sme za to, aby sa stanovili jasné pravidlá na európskej úrovni,“ uviedla riaditeľka PKS Jana Venhartová.

Vyhláška existuje, no nedodržiava sa

Ministerstvo pôdohospodárstva argumentuje, že už dnes existuje vyhláška, ktorá presne definuje, čo musí výrobok obsahovať, ak ho chce výrobca nazvať salámou, klobásou či napríklad párkami.

„To znamená, že by mala takáto potravina obsahovať práve mäsovú zložku. Pokiaľ ide o názov rastlinná klobása, to už by nebolo v súlade s označovaním potravín,“ vysvetlil hovorca rezortu Andrej Wallner.

Označovanie potravín by mala kontrolovať Štátna veterinárna a potravinová správa SR. Podľa informácií RTVS zatiaľ pokuty v tejto súvislosti neudelila. Vyhlášku sa však spolu s rezortom pôdohospodárstva chystajú dopracovať.

„Tak, aby to bolo možno jednoduchšie aj pre samotných výrobcov. Stále platí zásada, aby si spotrebitelia pozerali zloženie výrobkov,“ dodal Wallner.

V minulosti už európsky súdny dvor rozhodol o mliečnych vegetariánskych a vegánskych potravinách. Keďže ide o rastlinné výrobky, nemôžu sa označiť názvom mlieko, maslo či jogurt. Ak súd rozhodne aj o názvoch vyhradených pre mäsové výrobky, legislatíva bude pre nás záväzná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika