Na hlavný obsah

VIDEO: Je to medveď alebo človek v kostýme? Húfy ľudí prúdia do čínskej zoo, aby sa presvedčili na vlastné oči

Zoo tvrdí, že ide o skutočného medveďa malajského.

Zoologická záhrada vo východočínskom meste Chang-čou sa po obvineniach na sociálnych sieťach bráni a ubezpečuje, že vystavuje skutočné medvede malajské, nie ľudí prezlečených za tieto šelmy. Snímky jedného stojaceho medveďa totiž vyvolali špekulácie, že ide o človeka v kostýme, uviedol server BBC News.

Zoologická záhrada v reakcii na snímky a zábery uviedla, že ľudia „nerozumejú“ tomuto druhu. Medvede malajské sú najmenším druhom medveďov na svete a sú zvyčajne veľké ako psy, uviedla zoo. Ide o ohrozený druh pochádzajúci z dažďových pralesov juhovýchodnej Ázie.

Na videu je vidieť medveďa, ako stojí na okraji svojho výbehu, drží tlapy pozdĺž tela a pozoruje návštevníkov. Používatelia sociálnych sietí sa pýtali, ako môže zviera stáť tak vzpriamene na tak štíhlych nohách a debatovali tiež o kožných vakoch okolo jeho bokov, ktoré podľa nich pripomínali zle sediaci medvedí oblek.

„Niektorí ľudia si myslia, že stojím ako človek. Zdá sa, že mi veľmi nerozumiete,“ uviedla zoo v príspevku napísanom z pohľadu medvedice Angely. „Keď sa povie medveď, prvé, čo vás napadne, je obrovská postava a ohromujúca sila. Ale nie všetky medvede sú stelesnené nebezpečenstvo,“ uviedla zoologická záhrada a zdôraznila, že ide o naozaj malý druh.

Tieto medvede sú podľa zoo v stoji na zadných nohách vysoké 1,3 metra. To je menej ako polovica veľkosti medveďov grizzly pôvodom zo Severnej Ameriky.

Jeho anatómia ho chráni pred nebezpečenstvom

Zoologička Ashleigh Marshallová z Chesterskej zoo v Británii povedala, že ide podľa nej o naozajstného medveďa. Dodala však, že tento druh často vyzerá ako človek v medveďom kostýme.

Na otázku v súvislosti s jeho zvráskavenou a voľnou kožou na zadnej časti tela uviedla, že ide o normálny a veľmi dôležitý vzhľad jeho anatómie. Záhyby pomáhajú chrániť medveďov pred predátormi, pretože im to umožňuje „otočiť sa v koži“ a brániť sa, ak by sa ich zmocnilo veľké zviera, napríklad tigre, vysvetlila Marshallová.

Počet návštevníkov zoologickej záhrady v Chang-čou sa zvýšil o 30 percent na približne 20-tisíc denne od chvíle, keď sa na internete rozšírili snímky medveďa.

Prípady, keď sa zoologické záhrady pokúšali o nevydarené náhrady za divoké zvieratá, nie sú ojedinelé. V roku 2017 napríklad záhrada v Kuang-si na juhovýchode Číny sľubovala tučniakov, na návštevníkov však čakali len nafukovacie atrapy.

V zoo v provincii Che-nan vydávali tibetského mastifa, veľmi huňatého psa, za leva. Mimo Číny mali vo viacerých prípadoch nafarbené osly vzbudiť u návštevníkov zdanie, že sa pozerajú na zebry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet