Na hlavný obsah

Voda v oceánoch dosiahla začiatkom augusta teplotný rekord. Koraly blednú a ryby migrujú

Teplá voda v oceánoch ohrozuje globálnu klímu.

Voda v oceánoch dosiahla začiatkom augusta teplotný rekord. Koraly blednú a ryby migrujú
Ilustračný obrázok - Oceány dosiahli teplotný rekord. Foto: Unsplash

Priemerná denná teplota povrchu morí dosiahla na začiatku augusta 20,96 stupňov, čo bolo vysoko nad priemerom pre toto ročné obdobie. Ide o najvyššiu zaznamenanú teplotu v histórii, ktorá presiahla doterajší rekord z roku 2016, upozorňuje britský portál BBC.

Takéto horúce oceány vplývajú na reguláciu klímy. Nedokážu plnohodnotne absorbovať oxid uhličitý, tým pádom sa tento plyn, ktorý otepľuje planétu, hromadí v atmosfére.

Ohrozené sú aj morské živočíchy, ktoré následne migrujú do chladnejších vôd a tým narúšajú potravinový reťazec. Mätúce teploty môžu u žralokov vyvolať agresívnejšie správanie.

„Keď skočíte do vody, máte pocit, že ste v kúpeli,“ hovorí doktorka Kathryn Lesneskiová, ktorá pre Národný úrad pre oceány a atmosféru monitoruje morskú vlnu horúčav v Mexickom zálive. Dodáva, že práve teraz dochádza k rozsiahlemu bieleniu koralov na plytkých útesoch na Floride a mnohé z ich už odumreli.

Presnú príčinu naďalej zisťujú

Odborníkov znepokojuje aj načasovanie tohto rekordu. Samantha Burgessová z Copernicus Climate Change Service hovorí, že nie august, ale marec by mal byť mal byť obdobím, kedy sú oceány najteplejšie.

Podľa vedcov za teplejšie moria môže to, že absorbujú väčšinu tepla z emisií skleníkových plynov. „Čím viac budeme spaľovať fosílne palivá, tým viac prebytočného tepla budú oceány odvádzať. To znamená, že bude trvať dlhšie, kým sa stabilizujú a vrátia na pôvodnú úroveň,“ vysvetľuje Burgessová. Presnú príčinu stúpajúcej teploty však ešte stále zisťujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet