Na hlavný obsah

Vojenský zásah v Nigeri by Burkina Faso a Mali považovali za vyhlásenie vojny

Tvrdia, že by to mohlo destabilizovať celý región.

Vojenský zásah v Nigeri by Burkina Faso a Mali považovali za vyhlásenie vojny
Hustý čierny dym stúpa zo sídla vládnucej strany počas demonštrácie v nigerskom hlavnom meste Niamey. Foto: TASR/AP

Akýkoľvek vojenský zásah v Nigeri s cieľom vrátiť k moci zosadeného prezidenta Mohameda Bazouma by bol považovaný za „vyhlásenie vojny Burkine Faso a Mali“, varovali vlády oboch krajín v spoločnom vyhlásení.

Oba africké štáty uviedli, že „katastrofálne následky vojenského zásahu v Nigeri… by mohli destabilizovať celý región“. Vlády oboch krajín taktiež dodali, že „odmietajú zaviesť nezákonné, nelegitímne a neľudské sankcie voči orgánom Nigeru“.

Bazouma zvolili do funkcie pred dvoma rokmi, 26. júla ho zvrhla elitná prezidentská stráž. Jej veliteľ generál Abdourahamane Tiani sa vyhlásil za vodcu krajiny, čo sa však stretlo s medzinárodným odsúdením.

Regionálne Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS) mu pod hrozbou použitia sily dalo týždeň na vzdanie sa moci. Nevylúčilo pritom ani uvalenie sankcií.

AFP poznamenala, že Niger je po susedných krajinách Mali a Burkine Faso treťou krajinou v africkom regióne Sahel, kde od roku 2020 došlo k vojenskému prevratu.

Takisto Guinea v samostatnom vyhlásení vyjadrila „nesúhlas so sankciami ani s vojenským zásahom“ v Nigeri a vyzvala ECOWAS, aby „svoj postoj prehodnotilo“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet