Na hlavný obsah

Volebný model MEDIAN SK pre RTVS: Republika dorovnala Hlas, rozdiel medzi Smerom a PS sa zmenšil

Koalícia OĽANO zostala mimo parlamentu.

Volebný model MEDIAN SK pre RTVS: Republika dorovnala Hlas, rozdiel medzi Smerom a PS sa zmenšil
Zľava Robert Fico, Michal Šimečka, Milan Uhrík a Peter Pellegrini. Foto: TASR/Martin Baumann, Pavol Zachar, Jakub Kotian/SITA/Diana Černákova/koláž RTVS

Ak by sa voľby konali v auguste, vyhral by ich Smer-SD so ziskom 20,2 percenta. Na druhom mieste ostáva Progresívne Slovensko so 17,6 percentami. Vyplýva to z volebného modelu, ktorý vytvorila agentúra MEDIAN SK exkluzívne pre RTVS.

Republika dorovnala Hlas-SD, obe strany by volilo zhodne 10 percent opýtaných. Do parlamentu by sa ďalej dostali SaS (7,3 percenta), KDH (6,7 percenta), Sme rodina (5,8 percenta) a SNS (5,3 percenta). Dokopy by tak malo v Národnej rady SR zastúpenie osem politických subjektov.

Koalíciu OĽANO-Za ľudí-Kresťanskú úniu by volilo 6,2 percenta respondentov. To by zoskupenie nedoviedlo k zisku kresiel v parlamente, keďže by neprekročilo požadované kvórum siedmich percent. Podobný osud by postretol aj Demokratov (4,1 percenta) či ĽSNS (2,4 percenta). Iné kandidujúce strany by volilo menej ako dve percentá voličov.

Volebný model agentúra vykonala medzi 21. a 24. augustom, zohľadnil teda aj nálady spoločnosti po akcii Národnej kriminálnej agentúry s krycím názvom Rozuzlenie, pri ktorej obvinili špičky bezpečnostných zložiek štátu.

V porovnaní s júlovým volebným modelom agentúry MEDIAN SK pre RTVS si pohoršili Smer-SD (-1,3), Sme rodina (-1,6) a Hlas-SD (-2,1). Naopak, kladný posun v preferenciách zaznamenali PS a Republika (zhodne +0,3 percenta), KDH (+0,5), Demokrati (+0,7), SaS (+0,8) a OĽANO (+0,9 percenta).

Rozloženie kresiel v parlamente

Podľa výsledkov z aktuálneho volebného modelu by vládu dokázali zostaviť strany Smer-SD, Hlas-SD, Republika a SNS, ktorá by mala 83 mandátov. Ďalšou možnosťou by bolo PS, Hlas-SD, SaS, KDH a Sme rodina s 85 mandátmi.

Zoskupenie strán PS, SaS, KDH a Sme rodina by parlamentnú väčšinu so spoločnými 67 kreslami nezískali.

Rozloženie kresiel v parlamente.
Rozloženie kresiel v parlamente.Foto: MEDIAN SK

Exkluzívny volebný model pre RTVS vykonala agentúra MEDIAN SK medzi 21. a 24. augustom na vzorke 1 005 respondentov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko