Na hlavný obsah

Bratislavské letisko zaznamenalo nárast počtu cestujúcich oproti minulému roku

August bol zatiaľ najsilnejší mesiac v tomto roku.

Bratislavské letisko zaznamenalo nárast počtu cestujúcich oproti minulému roku
Na ilustračnej snímke hala bratislavského letiska Foto: RTVS

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave vybavilo od začiatku tohto roka do konca augusta celkovo takmer 1,3 milióna cestujúcich, čo je medziročne viac o 28 percent. Miera obnovy počtu pasažierov oproti ôsmim mesiacom predpandemického roka 2019 dosiahla 80 percent.

Letisková spoločnosť vo štvrtok (21. 9.) informovala, že v dôsledku vojny na Ukrajine jej vypadlo približne 200-tisíc cestujúcich, ktorí pôvodne využívali linky na Ukrajinu a do Ruska. „Pretrvávajúci vojnový konflikt tak bráni plnohodnotnému obnoveniu pravidelnej leteckej dopravy v porovnaní s rokom 2019,“ uviedla hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Tóthová.

V auguste zaznamenalo najväčšie domáce letisko približne 310-tisíc pasažierov, o vyše 60-tisíc viac v porovnaní s tým istým mesiacom vlani. Hranicu jedného milióna cestujúcich od začiatku roka dosiahlo v tretí deň uplynulého mesiaca.

„V porovnaní s augustom 2022 ide o 24-percentný nárast. Miera obnovy počtu cestujúcich spred pandémie dosiahla 95 percent,“ priblížila Tóthová s tým, že august bol ich najsilnejším tohtoročným mesiacom. Letisko v ôsmom mesiaci zároveň vybavilo bezmála 3,3-tisíca vzletov a pristátí, spolu za osem mesiacov celkovo viac ako 18-tisíc letov.

Najviac ľudí využilo v auguste lety na pravidelných linkách z Bratislavy do a z Londýna, Burgasu, Milána, Larnaky a Alghera. „V charterovej doprave výrazne dominovala turecká Antalya, za ňou nasledujú Larnaka na Cypre a Monastir v Tunisku,“ uviedla Tóthová. Najviac cestujúcich v auguste vybavili leteckí dopravcovia Ryanair, Smartwings a Air Horizont.

V závere októbra sa začne zimné letové obdobie so zmenou letného času na zimný. Na bratislavskom letisku pribudnú v charterovej doprave lety aj do exotických destinácií, ktoré ponúkajú cestovné kancelárie.

„Medzi nimi sú napríklad Bahrajn, Zanzibar, Salalah v Ománe, Marsa Alam v Egypte, priame lety do Vietnamu, na Kubu či do Dominikánskej republiky jedným z najmodernejších a najúspornejších diaľkových lietadiel typu Airbus A350-900,“ dodala Tóthová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika