Na hlavný obsah

Dodávatelia energií začali s kampaňou. Oslovujú ľudí a snažia sa ich získať za klientov. Analytik varuje pred nástrahami

Rozhodnúť sa totiž nie je jednoduché.

Dodávatelia energií začali s kampaňou. Oslovujú ľudí a snažia sa ich získať za klientov. Analytik varuje pred nástrahami
Na ilustračnej snímke plynový sporák. Foto: RTVS

Kampaň dodávateľov energií sa už začala. Oslovujú ľudí a snažia sa ich získať za svojich klientov. Väčšina zmlúv, ktoré teraz uzavrú, začne platiť od nového roka. Odborníci nabádajú ľudí k ostražitosti. Rozhodnúť sa pre výhodného dodávateľa elektriny a plynu nie je jednoduché.

Agenti dodávateľov elektriny a plynu sa ohlasujú telefonicky, pošlú mail, ale nezriedka aj zazvonia pri dverách. „V každom prípade odporúčame urobiť výber. Porovnať aspoň dve až tri ponuky. Ideálne nechať si to vysvetliť predajcom. Odporúčala by som voliť takého dodávateľa, ktorý dá vlastného obchodníka na konzultácie a dokáže každú jednu zmluvu vysvetliť,“ vysvetlila predsedníčka Združenia dodávateľov energií Jana Ambrošová.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Monika Maťová:

„Prv než uzavriem novú zmluvu, radšej sa pre istotu pozriem na tú starú zmluvu. Treba si skontrolovať, čo zmluva hovorí o vypovedaní, kedy ju môžem ukončiť, aké poplatky sa s tým spájajú. Až potom môžem vstúpiť do zmluvného vzťahu s novým dodávateľom,“ priblížil analytik energie-portal.sk Radovan Potočár.

Aj keď veľa neserióznych dodávateľov energií už na Slovensku nepodniká, stále treba byť opatrný. „Dávať si treba pozor na podozrivo nízke ceny. Lebo tam sa môže stať, že cena je nízka, ale budú mať možno malú toleranciu na neodber alebo na prekročenie odberu. A potom budú platiť pokuty,“ uviedla Ambrošová. „Potom vám ešte vnútia poplatky za zelenú energiu či chcete alebo nechcete. Alebo za nejakú službu, ktorú nepotrebujete,“ dodal Potočár.

Pozor na nekalé praktiky

Analytik varuje pred nekalými praktikami. „Určite je zlým signálom, ak či už telefonista alebo podomový predajca, vyvíja nátlak na odberateľa, aby hneď tu a teraz podpísal zmluvu. Aby nemal čas všetko si dôkladne premyslieť a zvážiť,“ povedal analytik Potočár.

„Vždy treba overiť u predajcu, u svojho kontaktu u dodávateľa, o čo ide. Nechať si to vysvetliť a v každom prípade nepodpisovať žiadne zmluvy, žiadne dodatky, pokiaľ si nebude odberateľ istý, čo podpisuje,“ vysvetlila Ambrošová.

Ak si nie ste istí, že zmluvným podmienkam celkom rozumiete, trvajte na osobnom stretnutí so zástupcom dodávateľa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika