Na hlavný obsah

Eurokomisár Wojciechowski presadzuje predĺženie zákazu dovozu ukrajinského obilia do piatich štátov

Týka sa to aj iných farmárskych produktov.

Eurokomisár Wojciechowski presadzuje predĺženie zákazu dovozu ukrajinského obilia do piatich štátov
Na archívnej snímke komisár EÚ pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Komisár EÚ pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski v utorok (12. 9.) v Európskom parlamente (EP) vyhlásil, že je presvedčený, že Európska komisia by mala predĺžiť dočasný zákaz ukrajinského dovozu obilia a ďalších farmárskych produktov do piatich susedných členských štátov Únie.

Podľa neho totiž toto opatrenie pomohlo zvýšiť ukrajinský vývoz mimo EÚ. Informoval o tom portál britskej televízie Sky News.

Platnosť súčasného zákazu sa skončí 15. septembra. Ukrajina sa stala úplne závislou od náhradných trás vývozu svojho obilia cez Európsku úniu, nazývaných aj koridory solidarity. Rusko totiž v júli odstúpilo od rok platnej dohody. Tá umožňovala aj počas vojny bezpečnú prepravu ukrajinského obilia z čiernomorských prístavov do ďalších častí sveta.

V dôsledku využívania náhradných trás čelili poľnohospodári v susedných štátoch Ukrajiny – v Poľsku, na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku – zvýšenej konkurencii a zhoršenému odbytu svojich poľnohospodárskych komodít na vlastných trhoch.

Európska komisia následne v máji oznámila „dočasné preventívne opatrenia“, ktoré zakazujú predaj týchto ukrajinských (lacnejších) komodít do uvedených piatich štátov. Umožňujú pritom tranzit cez tieto krajiny na trhy mimo Európskej únie, prevažne v Afrike.

Eurokomisár pre poľnohospodárstvo Wojciechowski v utorok v EP povedal: „Preventívne opatrenia účinkovali, zafungovali a stabilizovali trhy v piatich členských štátoch a takisto pomohli zvýšiť ukrajinský vývoz cez koridory solidarity.“

Zdôraznil: „Toto je hlavný argument pre predĺženie preventívnych opatrení, som o tom pevne presvedčený.“ Dodal, že eurokomisia situáciu pozorne sleduje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet