Na hlavný obsah

Zákaz dovozu ukrajinského obilia sa v Poľsku neskončí, krajina sa obáva o svojich poľnohospodárov

Embargo sa malo skončiť 15. septembra.

Zákaz dovozu ukrajinského obilia sa v Poľsku neskončí, krajina sa obáva o svojich poľnohospodárov
Poľsko neukončí embargo na dovoz ukrajinského obilia, oznámil to tamojší premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/Martin Baumann, Erika Ďurčová, koláž RTVS

Varšava v piatok (15. 9.) nezruší embargo na dovoz ukrajinského obilia, pretože by to poškodilo poľských poľnohospodárov. Oznámil to v utorok (12. 9.) poľský premiér Mateusz Morawiecki. Na stanovisko Európskej únie sa pozerať nechce.

„Poľsko nedovolí, aby nás zaplavilo ukrajinské obilie,“ uviedol Morawiecki na sociálnej sieti X, predtým známej ako twitter. „Bez ohľadu na to, aké bude rozhodnutie bruselských úradníkov, naše hranice neotvoríme,“ dodal.

Ukrajina bezprostredne po tom avizovala, že zrejme bude nútená reagovať právnymi krokmi. „Bez ohľadu na ďalšie rozhodnutie (Európskej) komisie neotvoríme po tomto dátume hranice pre ukrajinské obilie,“ oznámila poľská vláda.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ bezprostredne po tom ohlásil, že Kyjev by mohol v takomto prípade podniknúť právne kroky.

„Nemáme v úmysle uškodiť poľským farmárom,“ povedal. Dodal však, že „v prípade porušenia obchodného práva v záujme politického populizmu pred (poľskými) voľbami bude Ukrajina nútená“ podniknúť právne kroky, a to obrátiť sa na arbitráž Svetovej obchodnej organizácie (WTO) s cieľom získať kompenzáciu za porušenie noriem stanovených vo Všeobecnej dohode o clách a obchode (GATT).

Predvolebná kampaň

Európska komisia v máji povolila Bulharsku, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku a Slovensku zakázať na svojom trhu predaj ukrajinskej pšenice, kukurice, repkového semena a slnečnicových semien, tranzit do ďalších krajín však nie je obmedzený. Zákaz sa mal skončiť 15. septembra.

Morawiecki oznámenie zverejnil krátko predtým, ako mal o tejto záležitosti rokovať jeho kabinet. Na program rokovania má zákaz vývozu ukrajinských poľnohospodárskych plodín prísť tiež v Európskom parlamente, pripomína agentúra AP.

Európsky komisár pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski, ktorý je bývalým poľským ministrom pôdohospodárstva, dnes uviedol, že sa usiluje o predĺženie embarga.

Poľsko posiela susednej Ukrajine vojenskú a humanitárnu pomoc v boji proti ruskej invázii. Po protestoch poľských poľnohospodárov však Varšava dovoz ukrajinskej poľnohospodárskej produkcie nekompromisne zakázala.

Poľsko sa nachádza uprostred kampane pred parlamentnými voľbami 15. októbra. Poľnohospodári patria medzi častých voličov Morawieckého strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet