Na hlavný obsah

Finalizujú najväčšiu reformu stavebnej legislatívy za 50 rokov: Štát si berie kompetencie späť od miest a obcí

Zmeny začnú platiť od apríla budúceho roka.

Finalizujú najväčšiu reformu stavebnej legislatívy za 50 rokov: Štát si berie kompetencie späť od miest a obcí
V Demänovskej Dolinie v posledných rokoch vládne stavebný ruch. Foto: RTVS

Na Slovensku finalizujú najväčšiu reformu stavebnej legislatívy za posledných 50 rokov. Vydávať stavebné povolenia nebudú mestá a obce, ale jednotný úrad. Zmeny začnú definitívne platiť od apríla budúceho roka.

Demänovská Dolina je obec pod Chopkom na hranici Národného parku Nízke Tatry. V posledných rokoch tu vládne stavebný ruch. Na prípadnú výstavbu v prírode bude v budúcnosti dohliadať nový úrad.

„Absolútne prvým, kľúčovým nástrojom na zamedzenie takéhoto typu výstavby, je vlastne územný plán. Keď to poviem úplne jednoducho, za desať rokov, kto nebude mať na Slovensku územný plán, či je to malá alebo veľká obec, ten starosta už nebude môcť rozhodovať o tej výstavbe tak ako doteraz,“ povedala podpredsedníčka Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR Milota Sidorová.

Téme sa venoval redaktor RTVS Timotej Pisch:

Štát si berie po 20 rokoch kompetencie späť od miest a obcí. Samosprávy s tým nesúhlasia. Kým stavebné úrady im berú, povinnosť pripraviť územný plán im ostáva. „My sme od začiatku upozorňovali, bude to drahšie. Máme 2 000 obcí do tisíc obyvateľov, kde nemajú územné plány. Jeden stojí 30-tisíc eur, trvá to asi dva roky. Absolútne nie je reálne, aby sme ich mali,“ priblížil prvý podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Martin Červenka.

Nový model počíta s vybudovaním ôsmich regionálnych úradov. V každom krajskom meste bude jeden. Doplní ich nový informačný systém. „Predtým boli v území a dnes budú v klientskom centre v krajskom meste,“ dodal.

„Je to reforma, ktorá je položená na digitalizácii. Ak je všetko jasné, tá predstava, že idem za úradníkom, povedz mi, prosím, čo mám robiť, je týmto spôsobom zmenená,“ vysvetlil predseda Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR Martin Hypký.

Urýchlenie výstavby domov a bytov

Stavebná reforma by mala skrátiť lehoty vydávania stavebných povolení. To by urýchlilo výstavbu rodinných domov či bytoviek. „My očakávame zjednodušenie a zrýchlenie povoľovacích procesov. A tým pádom väčšie množstvo stavebných príležitostí na trhu. Jednou z hlavných príčin, prečo je málo stavieb pripravených k výstavbe, sú veľmi dlhé povoľovacie procesy,“ povedal prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Pavol Kováčik.

Novelu stavebného zákona už schválil parlament, podpísala ju aj prezidentka. Do platnosti vstúpi od prvého apríla budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko