Na hlavný obsah

Nemci sa dohodli s Čechmi a Poliakmi: Policajti vytvoria spoločné hliadky na hraniciach

Chcú tak obmedziť rastúcu nelegálnu migráciu.

Nemci sa dohodli s Čechmi a Poliakmi: Policajti vytvoria spoločné hliadky na hraniciach
Policajt monitoruje zelenú hranicu Česka s Nemeckom. Foto: ČTK/Martina Odehnalová

Nemeckí policajti budú v súvislosti s bojom proti nelegálnej migrácii hliadkovať spoločne s českými a poľskými kolegami na českej i poľskej strane hranice. Oznámila to v piatok (29. 9.) nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová. Dohodla sa na tom s českým a poľským náprotivkom Vítom Rakušanom a Mariuszom Kamiňským.

So spoločnými česko-nemeckými hliadkami na českej strane hranice súhlasil Rakúšan už pred týždňom. Trojica ministrov sa podľa Berlína tiež dohodla na vytvorení spoločnej operačnej skupiny proti prevádzačom.

„Spoločne chceme rozbiť krutú činnosť pašeráckych bánd, ktoré majú maximálny zisk z ľudskej núdze a ktoré pašujú ľudí napriek život ohrozujúcim podmienkam. Zároveň musíme včas rozpoznať nedovolený vstup a zabrániť mu. Preto sme sa teraz dohodli posilniť na českom a poľskom území spoločné hliadky tamojšej polície s našimi spolkovými policajtmi,“ povedala Faeserová.

„Vytvárame navyše spoločnú operačnú skupinu, ktorá maximálne zvýši pátrací tlak proti skupinám prevádzačov,“ dodala.

Faeserová už v stredu (27. 9.) oznámila, že v súvislosti s prevádzačmi a nelegálnou migráciou nemecká polícia s okamžitou platnosťou štartuje na hraniciach s Českom a Poľskom zosilnené pružné a mobilné kontroly.

Tieto kontroly nie sú stacionárne, ale prispôsobené aktuálnej situácii. Ministerka tiež zdôraznila, že migračnú krízu možno vyriešiť len spoločným európskym azylovým systémom. V opačnom prípade je budúcnosť otvorených vnútorných hraníc v EÚ ohrozená.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet