Na hlavný obsah

Rozhodnutie Poľska o sprísnených kontrolách na hraniciach so Slovenskom nie je zatiaľ oficiálne, tvrdí rezort vnútra

Zástupcovia rezortu sú v úzkom kontakte s poľskou stranou.

Rozhodnutie Poľska o sprísnených kontrolách na hraniciach so Slovenskom nie je zatiaľ oficiálne, tvrdí rezort vnútra
Kontrola vozidla na slovensko-poľskej hranici. Foto: TASR/Maroš Černý

Poľsko zatiaľ oficiálne nerozhodlo o kontrolách vozidiel zo Slovenska. Vyplýva to z reakcie Ministerstva vnútra (MV) SR na pondelkové oznámenie poľského premiéra Mateusza Morawieckého.

„Zástupcovia rezortu sú v úzkom kontakte s poľskou stranou, pričom prípadné prijaté opatrenia vo vzťahu k tranzitnej migrácii zo strany Poľska plánujú vopred prekonzultovať so Slovenskom,“ uviedol tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

Rezort zdôraznil, že pri prijímaní opatrení sa drží výhradne expertných rozhodnutí, tak aby zabezpečil verejný poriadok a bezpečnosť občanov SR. Súčasne chce dodržiavať aj všetky medzinárodné záväzky.

„SR dlhodobo vykonáva hliadkovú činnosť v bezprostrednom pohraničí s Maďarskom, ale tiež spoločné hliadky na území Maďarska, či sa podieľa na ochrane vonkajšej hranice Schengenu,“ doplnilo MV.

Poľsko bude na hraničných priechodoch so Slovenskom kontrolovať prichádzajúce vozidlá. Oznámil to v pondelok (25. 9.) poľský premiér Mateusz Morawiecki. Povedal, že dal ministrovi vnútra pokyn na zavedenie kontrol mikrobusov, dodávok, áut a autobusov. Najmä vtedy, ak budú mať podozrenie, že môžu prevážať nelegálnych migrantov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko