Na hlavný obsah

Od mája zomrelo v táboroch v Sudáne v dôsledku chorôb a podvýživy viac ako 1 200 detí

Tisíce ďalších sú v ohrození.

Od mája zomrelo v táboroch v Sudáne v dôsledku chorôb a podvýživy viac ako 1 200 detí
Na ilustračnej snímke utečenecký tábor. Foto: Unsplash

Od mája zomrelo v deviatich utečeneckých táboroch v Sudáne v dôsledku osýpok a podvýživy viac ako 1 200 detí. V utorok (19. 9.) to uviedli agentúry OSN a zároveň varovali, že tisíce ďalších detí sú v ohrození. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) zistil, že od 15. mája do 14. septembra zomrelo v utečeneckých táboroch v regióne Biely Níl viac ako 1 200 detí do päť rokov. V táboroch sú najmä utečenci z Južného Sudánu a Etiópie, povedal novinárom v Ženeve šéf verejného zdravotníctva UNHCR Allen Maina.

Detský fond OSN (UNICEF) v dôsledku neúnavných útokov na zdravotnícke a výživové služby vyjadril obavy, že tisíckam novorodencom hrozí smrť do konca tohto roka. Hovorca UNICEF-u James Elder v Ženeve poukázal na to, že od októbra do decembra sa má v krajine narodiť asi 333 000 detí.

„Matky a ich deti potrebujú kvalifikovanú starostlivosť. V krajine, kde milióny ľudí uviazli vo vojnových zónach a kde je vážny nedostatok zdravotníckeho materiálu, je takáto starostlivosť zo dňa na deň menej pravdepodobná,“ povedal Elder.

Každý mesiac potrebuje v Sudáne liečbu približne 55 000 detí ohrozených smrťou z podvýživy. V hlavnom meste Chartúm fznguje menej ako jedno z 50 výživových centier. V štáte Západný Dárfúr je to jedno z desiatich, dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet