Na hlavný obsah

Odborníci hodnotia diskusiu RTVS: J. Naď mohol získať aj voličov OĽANO, E. Jurinová predviedla slabú argumentáciu

Diskusiu strán OĽANO, Demokrati a Aliancia sme rozobrali s Darinou Malovou a Michalom Mislovičom.

Odborníci hodnotia diskusiu RTVS: J. Naď mohol získať aj voličov OĽANO, E. Jurinová predviedla slabú argumentáciu
Zľava György Gyimesi, Jaroslav Naď a Erika Jurinová. Foto: RTVS

Igorovi Matovičovi nejde o diskusiu, ale o vyvolávanie škandálov. Reagovala politologička Univerzity Komenského v Bratislave Darina Malová na neúčasť predsedu strany OĽANO a priatelia v pondelkovej (25. 9.) predvolebnej debate RTVS. Diskutovať prišla volebná líderka hnutia Erika Jurinová.

Môže to mať však niekoľko vysvetlení. „Buď sa Igor Matovič nechcel konfrontovať s bývalými kolegami, ktorých dotiahol do parlamentu alebo ešte chystá nejaké nové ‚atómovky‘ pred voľbami,“ vysvetlila.

Roztrieštenosť pravicového krídla

Podľa analytika agentúry Median SK Michala Misloviča išlo o „skutočne zaujímavú situáciu“. Narážal tým na to, že sa v diskusii stretli traja predstavitelia troch rôznych strán, ktorí ešte nedávno pôsobili v jednej strane. „Do určitej miery táto skutočnosť odzrkadľuje roztrieštenosť pravicového krídla a neschopnosť politikov dosahovať konsenzus,“ uviedol Mislovič.

Politologička v tom vidí nedostatok pravicových strán, ktoré sú založené na „hodnotovej blízkosti, spoločných cieľoch a smerovaní“. „Svojím spôsobom to bol až zábavný moment. Teda, keby nešlo o takú vážnu vec, ako sú voľby a neistota, ktorá ich sprevádza,“ dodala.

Štvrtá zo série predvolebných diskusií RTVS zároveň poukázala na fungovanie hnutia OĽANO a priatelia, povedal Mislovič. Hnutie podľa neho často združuje politikov s výrazne odlišnými politickými názormi. „Potvrdila to aj debata, v ktorej sa názory diskutujúcich často rozchádzali,“ skonštatovala Malová. To podľa Misloviča spôsobuje „problémy pri spolupráci, ktorá je pre problémové fungovanie kľúčová“.

Líderka OĽANO v diskusii nepresvedčila

Odlišný spôsob fungovania hnutia OĽANO dokazuje aj výber volebného lídra, dodal analytik. Jednotkou kandidátky hnutia je v tohtoročných voľbách regionálna politička Erika Jurinová, v predchádzajúcich to bola Mária Šofranko. Na rozdiel od Šofranko je Jurinová potenciálnym voličom známejšia.

V pondelkovej diskusii však podľa politologičky líderka hnutia predviedla slabú argumentáciu. „Niekedy sa v podkladoch, ktoré si priniesla do štúdia, strácala. Jej vystúpenie nebolo dostatočne razantné a jasné,“ skonštatovala Malová.

Naď ukázal rozhodnosť argumentov

Naopak, najpresvedčivejší výkon v diskusii podľa nej predviedol kandidát strany Demokrati Jaroslav Naď. „Ukázal istú rozhodnosť a logiku argumentov, najmä pokiaľ ide o otázky obrany a zahraničnej politiky,“ uviedla. To mu mohlo podľa nej pomôcť osloviť bývalých voličov OĽANO, ktorým ide o „západné ukotvenie Slovenska a nielen o boj proti korupcii alebo o suverenitu krajiny v podaní Györgya Gyimesiho“.

Michal Mislovič tvrdí, že je takmer nemožné povedať, komu sa mohlo podariť presvedčiť nerozhodnutého voliča. „Avšak, ak budeme vychádzať z dostupných dát, tak vieme, že spomedzi strán OĽANO a priatelia, Demokrati a Aliancia-Szövetség, disponujú najvyšším volebným potenciálom – na úrovni 13 až 14 percent – hnutie OĽANO a priatelia a strana Demokrati.

Mierne lepšiu pozíciu má OĽANO, nakoľko jej volebné jadro dosahuje úroveň troch percent,“ priblížil. Naopak, volebné jadro Demokratov je menej ako jedno percento.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko