Na hlavný obsah

Počet obetí výbuchu palivového skladu v Náhornom Karabachu stúpol na 125

Príčina výbuchu nebola bezprostredne známa.

Počet obetí výbuchu palivového skladu v Náhornom Karabachu stúpol na 125
Požiar po výbuchu v sklade pohonných hmôt. Foto: Twitter/Siranush Sargsyan

Najmenej 125 životov si vyžiadal pondelkový (25. 9.) výbuch skladu pohonných látok v Náhornom Karabachu. V utorok (26. 9.) to podľa tlačovej agentúry Armenpress uviedla arménska ministerka zdravotníctva Anahit Avanesjanová s tým, že telá obetí previezli do Arménska.

Predchádzajúca bilancia úradov Náhorného Karabachu, ktorý je obklopený Azerbajdžanom a kde žijú prevažne Arméni, hovorila o 20 mŕtvych a 290 zranených. Z Náhorného Karabachu utekajú tisíce Arménov po tom, čo hornatú oblasť minulý týždeň ovládol Azerbajdžan.

Telá sa budú iba identifikovať, uviedla Avanesjanová. Podľa skoršieho oznámenia jej ministerstva obete prepravujú do Arménska vrtuľníky. Rovnako do Jerevanu na liečenie transportovali zranení. V hlavnom arménskom meste hospitalizovali už 67 ľudí. Väčšina z nich je vo vážnom alebo kritickom stave, oznámila Avanesjanová.

Úrady medzinárodne neuznaného Náhorného Karabachu predtým uviedli, že na mieste výbuchu našli 13 tiel a že ďalších sedem ľudí zomrelo v nemocnici v situácii, keď sa lekári v regionálnom správnom stredisku Stepanakerte v ťažkých podmienkach snažia zachraňovať životy.

Ozbrojené strety

Náhorný Karabach čelil v posledných mesiacoch faktickej blokáde zo strany azerbajdžanských síl a pohonné látky tu boli nedostatkovým tovarom. Výbuch preto zvýšil obavy miestnych obyvateľov, či budú môcť oblasť opustiť, uviedla agentúra AP.

Poradca azerbajdžanského prezidenta Hikmet Hadžív na sociálnej sieti X uviedol, že nemocnice v Azerbajdžane sú pripravené ošetriť obete nešťastia. Azerbajdžan podľa neho tiež poslal do oblasti lieky na liečbu popálenín a ďalšiu humanitárnu pomoc.

Umožnil tiež Arménsku vyslať do oblasti vrtuľník leteckej záchrannej služby. Mimoriadne povolenie ošetrovať a evakuovať ranených Baku udelilo tiež Červenému krížu.

Azerbajdžan pred týždňom začal v Náhornom Karabachu vojenskú operáciu s cieľom prevziať nad oblasťou kontrolu. V stredu (20. 9.) dohodli prímerie po tom, ako azerbajdžanské jednotky prelomili obranné pozície arménskych separatistov a karabašské úrady kapitulovali.

Z Náhorného Karabachu v dôsledku toho odchádzajú tisíce ľudí, ktorí majú strach z prenasledovania a etnických čistiek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet