Na hlavný obsah

Právnici Trumpa žiadajú výmenu federálnej sudkyne pre údajnú zaujatosť

Ide o prípad, kde je obvinený z marenia výsledkov volieb.

Právnici Trumpa žiadajú výmenu federálnej sudkyne pre údajnú zaujatosť
Policajná fotografia Donalda Trumpa. Foto: TASR/AP

Právnici Donalda Trumpa žiadajú výmenu federálnej sudkyne poverenej riešením prípadu, v ktorom je bývalý americký prezident obvinený z marenia výsledkov volieb. Informovala o tom agentúra AP.

Krok Trumpových obhajcov je namierený voči sudkyni federálneho okresného súdu vo Washingtone Tanye Chutkanovej. Tú do funkcie nominoval demokratický exprezident USA Barack Obama.

Právnici v pondelok (11. 9.) požiadali o to, aby sa Chutkanová Trumpovho prípadu dobrovoľne vzdala. Svoju žiadosť zdôvodnili jej výrokmi z uplynulých rokov, ktoré sa týkali Trumpa a jeho spojitosti s útokom na washingtonský Kapitol z januára 2021.

Obhajcovia spochybnili, že by pod Chutkanovej vedením mohol mať ich klient zaručený spravodlivý súdny proces.

Trumpa obvinili zo snáh o zvrátenie výsledkov volieb z roku 2020. V tých nad ním zvíťazil demokratický kandidát Joe Biden. Súčasťou týchto snáh bol aj útok Trumpových stúpencov na sídlo amerického Kongresu zo 6. januára 2021. Donald Trump dodnes odmieta uznať svoju porážku, napriek tomu, že legitimitu volieb potvrdili už početné rozhodnutia príslušných súdov a úradov.

Sudkyňa Chutkanová vyniesla už niekoľko verdiktov v prípade osôb obvinených z útoku na Kapitol. Opakovane pritom udelila vyššie tresty, než požadovala obžaloba.

„Hoci sudkyňa Chutkanová môže byť úprimne odhodlaná zaistiť prezidentovi Trumpovi spravodlivý proces, jej verejné vyhlásenia nevyhnutne negatívne poznačujú celé konanie. Bez ohľadu na to, ako dopadne,“ uvádza sa vo vyhlásení Trumpovho právneho tímu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet