Na hlavný obsah

Predstavte si, že by bol Žilinka podriadený Kaliňákovi alebo Gašparovi, reagoval Šeliga na Sulíkov návrh

Podľa šéfa SaS by mali byť aj polícia, aj prokuratúra podriadené ministrovi vnútra.

Predstavte si, že by bol Žilinka podriadený  Kaliňákovi alebo Gašparovi, reagoval Šeliga na Sulíkov návrh
Na slová R. Sulíka (vľavo) zareagoval aj J. Šeliga (vpravo). Foto: RTVS, TASR/Martin Baumann

Predseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík si myslí, že polícia aj prokuratúra by sa mali podriaďovať ministrovi vnútra.

„Vôbec si nemyslím, že treba políciu alebo prokuratúru odpolitizovať. Naopak, aj polícia aj prokuratúra majú byť podriadené ministrovi vnútra tak, aby bol zodpovedný za ich výsledky, lebo na ministra má volič dosah. Vo voľbách si vie zvoliť inú vládu s iným ministrom. Iného policajného prezidenta si zvoliť nevie,“ uviedol predseda SaS v predvolebnom rozhovore v RTVS.

Takýto nápad sa nepozdáva Jurajovi Šeligovi z Demokratov. „Predstavte si, že nedajbože Kaliňák alebo Gašpar by boli ministri vnútra a Žilinka a ďalší by im boli priamo podriadení a museli by ho na slovo poslúchať,“ reagoval na Sulíkove slová Šeliga.

V súčasnosti nezaradený poslanec označil slová exminister hospodárstva za nebezpečné. Tvrdí, že polícia a prokuratúra by mali byť nezávislé. „Majú sa držať zákona, ale, opakujem, majú byť nezávislé od politiky,“ dodal Šeliga.

Mikulec: Sulíkove vyjadrenia svedčia o jeho charaktere

S tvrdeniami predsedu SaS sa nestotožnil ani bývalý minister vnútra Roman Mikulec z hnutia OĽANO a priatelia.

Jeho subjekt dlhodobo tvrdí, že polícia, čo sa týka jej činnosti, by mala byť nezávislá od politických vplyvov. A to najmä v oblasti pôsobenia orgánov činných v trestnom konaní (OČTK). Sulíkov výrok prirovnal k tvrdeniam bývalého povereného ministra vnútra Ivana Šimka, pre ktoré ho z funkcie neskôr odvolali.

„Trestný zákon aj poriadok hovoria, že OČTK sú procesne samostatné a nikto, teda ani minister, nemá zasahovať do ich práce. To nevylučuje, že minister zodpovedá za prácu policajného zboru, tak, ako to hovorí aj súčasný zákon. Výroky pána Sulíka pripomínajú výroky pána Šimka, ktorý hovoril, že polícia nesmie mať rozviazané ruky. Hnutie OĽANO s tým hlboko nesúhlasí,“ uviedol Mikulec.

Vyjadrenia šéfa SaS podľa Mikulca „len svedčia o jeho charaktere“. Uviedol, že práve rozviazané ruky polície za posledné tri roky priniesli vyššiu dôveru verejnosti v policajný zbor aj v boj proti korupcii.

Ako jediná z oslovených strán sa k názoru Richarda Sulíka vyjadrila pozitívne strana predsedu parlamentu Borisa Kollára Sme rodina. „Súhlasíme s vyjadrením pána Sulíka,“ uviedla v stanovisku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko