Na hlavný obsah

Prezidentka odmieta zasahovanie do trestných káuz. Ficove tvrdenie označila za jedno z ďalších klamstiev

Vyjadrenie je podľa nej súčasťou predvolebnej kampane.

Prezidentka odmieta zasahovanie do trestných káuz. Ficove tvrdenie označila za jedno z ďalších klamstiev
Prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Pavol Zachar

Prezidentka Zuzana Čaputová odmieta akékoľvek ovplyvňovanie trestnej kauzy prostredníctvom generálneho prokurátora. Vyjadrenia šéfa Smeru-SD Roberta Fica považuje za klamstvo a jeho predvolebnú kampaň.

Prezidentská kancelária priblížila, že dôvodom stretnutia prezidentky so špeciálnym a následne aj generálnym prokurátorom v auguste 2021 boli napäté vzťahy medzi nimi.

„Je to iba jedno z ďalších klamstiev Roberta Fica, pre ktoré na neho prezidentka prednedávnom podala žalobu. A potvrdzuje, kam je až schopný zájsť pre mobilizáciu svojich voličov,“ uviedol riaditeľ odboru komunikácie prezidentskej kancelárie Jozef Matej.

Prezidentka sa so špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom a následne generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom stretla pre ich napäté vzájomné vzťahy, ktoré v tom čase začali prerastať do otvoreného konfliktu medzi nimi a ich inštitúciami.

„Keďže prezidentka zodpovedá za riadny chod ústavných orgánov, považovala za primerané pýtať sa na dôvody, povahu a intenzitu ich sporu,“ priblížil Matej.

Ak by teraz generálny prokurátor tvrdil, že prezidentka chcela ovplyvňovať trestné stíhanie, nemohol by podľa hlavy štátu čakať dva roky. „Musel by konať, inak by sa sám spreneveril funkcii generálneho prokurátora,“ odkázal Matej.

Reakcia generálnej prokuratúry

Generálny prokurátor reagoval, že opakovanú snahu prezidentky o výklad skutkovej podstaty trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa a debatu o skutkových okolnostiach stíhania bývalého prezidenta Policajného zboru už v počiatku odmietol.

„Preto ani nepovažoval za potrebné na snahu prezidentky SR v danom čase verejne či inak reagovať. Na svojom vyjadrení trvá a nepovažuje za potrebné ho dopĺňať,“ uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová.

Zdôraznila tiež, že na stretnutí sa zúčastnil aj prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera a ten plne potvrdzuje skutočnosti uvedené generálnym prokurátorom.

Téme sa v reportáži venovali aj redaktori RTVS Jakub Horáček a Timotej Pisch:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko