Na hlavný obsah

Putin rokoval s bývalým členom Vagnerovej skupiny. Témou bolo vytvorenie jednotiek pre boj na Ukrajine

Andrej Trošev pracuje pre ruské ministerstvo obrany.

Putin rokoval s bývalým členom Vagnerovej skupiny. Témou bolo vytvorenie jednotiek pre boj na Ukrajine
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok (29.9.) večer rokoval s niekdajším členom žoldnierskej Vagnerovej skupiny Andrejom Troševom o vytvorení dobrovoľníckych jednotiek určených najmä pre boj na Ukrajine. Podľa agentúry TASS o tom informoval Kremeľ.

Jeho hovorca Dmitrij Peskov povedal, že Trošev pracuje pre ministerstvo obrany. To podľa agentúry Reuters ukazuje, že sa ruské vedenie snaží dať najavo, že získalo kontrolu nad žoldnierskou skupinou, ktorá sa v júni neúspešne pokúsila vykonať ozbrojenú vzburu.

Krátko po nej Putin vagnerovcom, ktorí sa osvedčili najmä v bojoch na Ukrajine, ponúkol možnosť ďalej bojovať, avšak podľa listu Kommersant naznačil, že by si želal, aby sa do vedenia skupiny namiesto jej doterajšieho šéfa Jevgenija Prigožina postavil Trošev. Prigožin zomrel v auguste pri leteckej nehode na trase medzi Moskvou a Petrohradom.

Stretnutia sa zúčastnil námestník ministerstva obrany

Podľa Kremľa sa štvrtkového stretnutia Putina s Troševom, známym tiež pod prezývkou „Sivý“, zúčastnil ešte námestník ministerstva obrany Junus-Bek Jevkurov. Putin sa na Troševa obrátil s tým, že už skôr hovorili o tom, že sa bude zaoberať „formovaním dobrovoľníckych jednotiek, ktoré môžu plniť rôzne bojové úlohy, predovšetkým samozrejme v zóne špeciálnej vojenskej operácie“.

Špeciálnu vojenskú operáciu Moskva nazýva ruskou inváziou na Ukrajinu. Putin pripomenul, že Trošev sám v takejto jednotke viac ako rok bojoval. „Viete, ako sa to robí, viete, ktoré problémy treba riešiť vopred, aby práca na bojisku išla čo najlepšie a čo najúspešnejšie“.

Trošev je veterán vojen v Afganistane a Čečensku, za operácie v Sýrii dostal v roku 2016 najvyššie ruské vyznamenanie, Hrdina Ruskej federácie. V rámci Vagnerovej skupiny pôsobil ako náčelník jej štábu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet