Na hlavný obsah

Skupina vagnerovcov sa vrátila na východ Ukrajiny, tvrdí predstaviteľ ukrajinskej armády

Bez svojho lídra, Jevgenija Prigožina, už nie sú takou hrozbou ako predtým.

Skupina vagnerovcov sa vrátila na východ Ukrajiny, tvrdí predstaviteľ ukrajinskej armády
Vagnerova skupina. Foto: TASR/AP/Belarus Defense Ministry

Bývalí bojovníci ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny sú už zase na fronte na východe Ukrajiny, uviedol v stredu (27. 9.) server Ukrajinská pravda. Odvolal sa pritom na vyjadrenia predstaviteľa východného zoskupenia ukrajinských síl Ilju Jevlaša. S odvolaním sa na nemenovaného ukrajinského operátora dronov o tom napísala tiež americká CNN.

Podľa Jevlaša ide o vagnerovcov, ktorí predtým pobývali na území Bieloruska, kam sa presunuli po nevydarenom júnovom puči svojho šéfa Jevgenija Prigožina. Časť z nich podpísala kontrakt s ruským ministerstvom obrany a presunula sa na Ukrajinu, kde Rusko vedie už 19 mesiacov inváziu, zatiaľ čo ďalší sa vydali do Afriky.

„Kvôli strate svojho šéfa Jevgenija Prigožina už nie sú takou hrozbou ako predtým, napríklad pred rokom,“ uviedol Jevlaš. Prigožin zomrel v auguste pri páde svojho súkromného lietadla. Niektorí vagnerovci podľa Jevlaša pôsobia ako inštruktori, ďalší vstúpili do obvyklých bojových jednotiek.

Návrat vagnerovcov k Bachmutu na východnej Ukrajine spomenul vo svojom článku o ukrajinskej ofenzíve na východe tiež web stanice CNN. „Áno, vagnerovci sú tu tiež. Vrátili sa, rýchlo zmenili veliteľa a sú späť, „citoval vyjadrenie ukrajinského operátora, ktorého vymenoval len pomocou jeho prezývky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet