Na hlavný obsah

Rátanie mŕtvych pokračuje. Výbuch v sklade v Náhornom Karabachu si vyžiadal už 170 obetí

Pozostatky boli odovzdané úradu súdneho lekárstva.

Rátanie mŕtvych pokračuje. Výbuch v sklade v Náhornom Karabachu si vyžiadal už 170 obetí
Požiar po výbuchu v sklade pohonných hmôt. Foto: Twitter/Siranush Sargsyan

Počet obetí pondelkového (25. 9.) výbuchu v sklade pohonných látok v azerbajdžanskom odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach vzrástol na 170. O novej bilancii informovali v piatok (29. 9.) tamojšie úrady citované agentúrou AFP.

V úradnom vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach sa píše, že na mieste nešťastia sa k piatkovému dňu našli pozostatky 170 osôb. Odovzdali ich úradu súdneho lekárstva.

K explózii došlo v pondelok neďaleko karabašského hlavného mesta Stepanakert a v čase, keď tisíce etnických Arménov v dôsledku vojenskej operácie azerbajdžanskej armády utekali zo svojich domovov v Karabachu.

Jerevan eviduje už takmer 85-tisíc vysídlencov

Vláda v Jerevane v piatok informovala, že na územie Arménska doteraz vstúpilo takmer 85-tisíc ľudí z odštiepeneckej enklávy Náhorný Karabach, ktorú minulý týždeň po bleskovej vojenskej operácii ovládol Azerbajdžan.

Správu o tom priniesla agentúra DPA, ktorá súčasne pripomenula konštatovanie arménskeho premiéra Nikola Pašinjana na štvrtkovom zasadnutí vlády, kde vyhlásil, že „exodus Arménov z Náhorného Karabachu v dôsledku azerbajdžanskej politiky etnických čistiek pokračuje“.
„Analýza situácie ukazuje, že v najbližších dňoch nezostanú v Náhornom Karabachu žiadni Arméni. Ide o akt etnickej čistky,“ zdôraznil Pašinjan.

Podľa oficiálnych, no neoveriteľných informácií v Karabachu do eskalácie žilo 120-tisíc etnických Arménov, dodala agentúra DPA.

Azerbajdžan, kde vládne autoritársky režim, prevzal minulý týždeň úplnú kontrolu Karabachom, o ktorý sa s Arménskom sporia už celé desaťročia.

Medzinárodne neuznaná Republika Arcach, ktorá bola arménskymi separatistami vyhlásená v Náhornom Karabachu, v dôsledku poslednej ofenzívy azerbajdžanskej armády kapitulovala. Vo štvrtok (28. 9.) jej vedenie deklarovalo, že tento útvar od 1. januára 2024 zaniká.

Azerbajdžanská vláda a Rusko – ktoré sa považuje za ochrancu Arménska – síce deklarovali, že tzv. reintegrácia Karabachu pod správu Baku nie je dôvodom na to, aby miestni obyvatelia hromadne opúšťali svoje domovy, ale karabašskí Arméni sa obávajú prenasledovania a násilností z azerbajdžanskej strany. Bezvýznamný v tomto smere nie je ani fakt, že Arméni sú pravoslávni kresťania, zatiaľ čo Azerbajdžan je prevažne moslimský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet