Na hlavný obsah

Severná Kórea mení svoju ústavu, parlament do nej zakotvil status jadrového štátu

Kim Čong-un považuje zmenu za historickú udalosť.

Severná Kórea mení svoju ústavu, parlament do nej zakotvil status jadrového štátu
Severokórejský vodca Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Severná Kórea zaviedla do ústavy svoj štatút jadrového štátu, vyhlásil na zasadnutí parlamentu líder KĽDR Kim Čong-un. Kim zdôraznil nutnosť zrýchliť modernizáciu jadrových zbraní a vyzval k „súdržnosti so štátmi, ktoré stoja proti USA a hegemónii Západu“.

„Politika budovania severokórejských jadrových síl sa stala trvalou,“ povedal podľa dnešnej správy severokórejskej agentúry KCNA Kim na zasadnutí parlamentu, ktorý rokoval v utorok (26.9.) a v stredu (27.9.).

Pred rokom Severná Kórea schválila zákon, podľa ktorého je oficiálne štátom s jadrovými zbraňami. Líder KĽDR Kim vtedy zdôraznil, že je tento status nezvratný a znamená to, že sa jeho krajina do budúcnosti nebude zúčastňovať žiadnych rokovaní o jadrovom odzbrojení.

KĽDR si tiež na základe tohto zákona nárokuje právo vykonať preventívny jadrový úder v prípade ohrozenia režimu.

Kim označil krajiny za ázijskú verziu NATO

Tento týždeň išiel severokórejský parlament ešte ďalej a zakotvil status jadrového štátu v ústave. „Toto je historická udalosť, ktorá dáva mocný politický nástroj na posilnenie obranných kapacít krajiny,“ vyhlásil Kim. Ten tiež odsúdil trojstrannú spoluprácu USA, Južnej Kórey a Japonska, už označil za „ázijskú verziu NATO“.

Severokórejský režim od roku 2006 vykonal šesť jadrových testov, posledné a zatiaľ najsilnejšie v septembri 2017.

Minulý týždeň sa severokórejský vodca Kim Čong-un vrátil z návštevy v Rusku, kde navštívil aj závody na výrobu zbraní. Pri rokovaní s ruským prezidentom Vladimirom Putinom sa Kim dohodol na posilnení vojenskej spolupráce medzi KĽDR a Ruskom. Americkí a juhokórejskí predstavitelia vyjadrili obavy, že by Pchjongjang mohol v Rusku usilovať o technologickú pomoc so svojím jadrovým a raketovým programom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet