Na hlavný obsah

Slovensko do konca roka predĺžilo zákaz dovozu obilia a iného tovaru z Ukrajiny

Únijný zákaz dovozu sa skončí v piatok o polnoci.

Slovensko do konca roka predĺžilo zákaz dovozu obilia a iného tovaru z Ukrajiny
Predseda vlády Ľudovít Ódor. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Slovensko do konca roka jednostranne predĺžilo zákaz dovozu obilia a ďalších troch poľnohospodárskych komodít z Ukrajiny, oznámil v piatok (15. 9.) premiér Ľudovít Ódor. Urobil tak po tom, čo Európska komisia uviedla, že nepredĺži embargo na dovoz štyroch druhov poľnohospodárskeho tovaru do únijných krajín susediacich s Ukrajinou.

Únijný zákaz dovozu sa skončí v piatok o polnoci. Podľa Ódora v tejto záležitosti Slovensko postupuje rovnako ako Poľsko a Maďarsko.

Európska komisia uviedla, že vďaka práci príslušnej koordinačnej platformy a dočasným opatreniam zavedeným v máji zmizlo narušenie trhu v piatich členských štátoch EÚ, ktoré zákaz uplatňujú.

Embargo vyprší o polnoci, ale Maďarsko, Poľsko a Slovensko už dali najavo odhodlanie jednostranne v obmedzení dovozu pokračovať.

Zákaz dovozu ukrajinského obilia a ďalších poľnohospodárskych produktov pod záštitou Európskej komisie na jar zaviedli Slovensko, Bulharsko, Maďarsko, Rumunsko a Poľsko. Sofia vo štvrtok (14. 9.) uviedla, že zákaz zruší a Rumunsko sa chce riadiť rozhodnutím únijnej exekutívy. Naopak Varšava, Budapešť i Bratislava vopred naznačili, že embargo predĺžia bez ohľadu na rozhodnutie Európskej komisie.

„Konštruktívny prístup všetkých účastníkov platformy pomohol vyriešiť konkrétne problémy a zabezpečil, že exporty do tretích krajín mimo EÚ prúdia a dokonca sa zvyšujú,“ uviedla komisia v oznámení o ukončení opatrení.

„Dnes vyprší platnosť existujúcich opatrení,“ oznámila komisia. Ukrajina podľa nej súhlasila, že do 30 dní podnikne zákonné kroky, aby zabránila zahlteniu trhu obilím.

Pokračovanie v zákaze dovozu ukrajinského obilia do Maďarska už pred oznámením Európskej komisie potvrdil maďarský premiér Viktor Orbán. Poľský premiér Mateusz Morawiecki v piatok (15. 9.) večer uviedol, že tiež Poľsko zákaz dovozu ukrajinského obilia predĺži. Varšava tak urobí v záujme poľských poľnohospodárov, zdôraznil.

Slovenský premiér Ľudovít Ódor tento týždeň vyhlásil, že Bratislava presadzuje v súvislosti s dovozom ukrajinského obilia európske riešenie, ale pre prípad, že sa nepodarí dohodu uzavrieť, je pripravená postupovať samostatne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko