Na hlavný obsah

Taiwan chce odstrašiť čínske námorníctvo. Predstavil svoju prvú doma vyrobenú ponorku

Podľa Pekingu je zostrojenie plavidla iba míňanie peňazí.

Taiwan chce odstrašiť čínske námorníctvo. Predstavil svoju prvú doma vyrobenú ponorku
Taiwan predstavil svoju prvú doma vyrobenú ponorku. Foto: TASR/AP

Taiwan predstavil svoju prvú ponorku. Chce ňou posilniť obranyschopnosť ostrova a odstrašiť čínske námorníctvo. Podľa Pekingu je zostrojenie podmorského bojového plavidla iba míňanie ťažko zarobených peňazí.

Taiwan ukázal svetu svoju ponorku v čase, keď Čína pravidelne organizuje v okolí ostrova vojenské cvičenia.

“Plán na stavbu ponoriek je dôležitou súčasťou našich bojových síl, pomocou ktorých ochránime hranice Taiwanu,” povedala prezidentka Taiwanu Cchaj Jing-Wenová.

Téme sa venoval redaktor RTVS Michal Cimerman:

Peking hodnotí tento krok ako nevýznamný. “Taiwan je neoddeliteľnou časťou Číny a je potrebné dosiahnuť znovuzjednotenie. Zbytočne míňajú peniaze, podkopávajú mier a stabilitu,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Číny Mao Ning.

„Musíme sa vysporiadať s každodennou hrozbou prichádzajúcou z Číny. Posilňovanie našich obranných kapacít je preto nevyhnutnosťou,” podotkol minister zahraničných vecí Taiwanu Josephh Wu.

Taiwančania majú v pláne začať používať ponorku do roka a pol. Zatiaľ majú jednu, ďalšiu chcú zostrojiť do štyroch rokov. Podľa analytika však jedno, alebo zopár plavidiel, sa nevyrovná sile čínskej armády.

“Taiwan dokázal zvládnuť postaviť vlastnú ponorku, čo je technologicky veľmi náročný program, ktorý zvládne len niekoľko krajín sveta,“ myslí si expert Stredoeurópskeho inštitútu ázijských štúdií Richard Turcsányi.

Detaily nezverejnil

Detaily o ponorke Taiwan nezverejnil. Tvrdí, že chce byť opatrný a nechce, aby sa k informáciám dostala Čína.

“Taiwan preceňuje svoje schopnosti a snaží sa o nemožné. Je jedno, koľko zbraní vyrobí alebo kúpi, dynamiku znovuzjednotenia nezastaví,” pohrozil hovorca ministerstva obrany Číny Wu Qian.

Už teraz napäté vzťahy Taiwanu a Číny zostrojenie ponorky podľa analytika výrazne nevyostrí. “Čo sa týka pravdepodobnosti priamej vojenskej konfrontácie Čínou, Taiwanom ,potencionálne USA, myslím, že je pravdepodobnosť veľmi nízka, ale nie je nulová. V posledných rokoch sa mierne zvýšila,“ pokračoval Turcsányi.

Na to, aby Čína Taiwan získala silou, bude podľa analytika musieť poslať aspoň milión vojakov. To si bude vyžadovať mesiace príprav, ktoré podľa neho bude svet vidieť dopredu. MCRTVS

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet