Na hlavný obsah

Tisíce veriacich si v Šaštíne uctili sviatok patrónky Slovenska

Omšu celebroval štátny sekretár Vatikánu kardinál Pietro Parolin.

Tisíce veriacich si v Šaštíne uctili sviatok patrónky Slovenska
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Dvadsaťtisíc veriacich prišlo do Šaštína na národnú púť. Dnes je sviatok Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska. Omšu celebroval štátny sekretár Vatikánu kardinál Pietro Parolin. Vo svojom príhovore vyzval na jednotu a úctu k odlišným kultúram a názorom.

V Šaštíne si Sedembolestnú Pannu Máriu uctievajú od 16. storočia. Za patrónku Slovenska a slovenského národa ju vyhlásil pápež Pavol VI. v roku 1966. Národnú baziliku navštívili dvaja pápeži. Ján Pavol II. milostivú sochu Sedembolestnej korunoval a pápež František jej daroval zlatú ružu.

„Treba ten vzťah k Panne Márii Sedembolestnej a okrem toho aj k Šaštínu pestovať. Jednoducho to patrí k tomu. Je to hlavná patrónka a preto ju treba vyzdvihovať v našich očiach,“ pripomína predseda Konferencie biskupov Slovenska Bernard Bober.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Miroslav Lyko:

„Z toho príbehu matky, ktorej popravili syna a ona verí, že to nie je koniec, že za tým krížom je nejaký nový rozmer života. To môže byť inšpiráciou aj pre neveriacich,“ uviedol bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko.

Veriaci v piatok (15. 9.) prichádzali pred šaštínsku baziliku už skoro ráno. Niektorí na bicykli i peši. Omšu pred národnou bazilikou slúžil štátny sekretár Svätej Stolice kardinál Pietro Parolin.

Hosť z Vatikánu

Hosť z Vatikánu v príhovore po evanjeliu prítomným pripomenul, že Cirkev a slovenská spoločnosť potrebuje kresťanov, ktorí budú pre budúce generácie vzorom.

„Dnes Cirkev a v širšom meradle aj celá slovenská spoločnosť potrebuje kresťanov, ktorí sú nadšení a pevní vo viere, kresťanov, ktorí vedia, ako čeliť výzvam a ťažkostiam rozvíreným vetrami sekularizmu. Priemernosť nás robí vlažnými a úzkoprsými,“ vyhlásil Parolin.

Kardinál Parolin v mene pápeža Františka ocenil, že ľudia na Slovensku prijali desaťtisíce utečencov z Ukrajiny.

Oslava Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska, pokračuje v Šaštíne aj v piatok večer a v sobotu (16. 9.) púťou seniorov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko