Na hlavný obsah

Ukrajina začala vyvážať obilie a ďalšie poľnohospodárske produkty z prístavov v Chorvátsku

Ďalšou alternatívnou exportnou trasou by mohli byť prístavy pri Baltskom mori.

Ukrajina začala vyvážať obilie a ďalšie poľnohospodárske produkty z prístavov v Chorvátsku
Na ilustračnej snímke obilie. Foto: TASR

Ukrajina už začala využívať na vývoz svojho obilia a ďalších poľnohospodárskych produktov prístavy v Chorvátsku. Informovala o tom podľa agentúry Reuters vicepremiérka Julija Sviridenková. Ďalšia alternatívna trasa má Kyjevu pomôcť s exportom po tom, ako Rusko v lete odstúpilo od obilnej dohody, ktorá umožňovala bezpečný transport obilia cez Čierne more.

„Ukrajinské obilie už sa cez chorvátske prístavy vyváža. Sme za túto možnosť vďační. Hoci je to špecifická obchodná trasa, je už teraz obľúbená,“ povedala Sviridenková. Neoznámila ale, koľko obilia už chorvátskymi prístavmi prešlo.

Možnosť využívať chorvátske prístavy na Dunaji a pri Jadranskom mori sa otvorila po júlovej návšteve ukrajinského premiéra Dmytra Kulebu v Záhrebe. Chorvátsky premiér Andrej Plenković v auguste povedal, že prístavy v balkánskej krajine už prešlo niekoľko ton ukrajinského obilia.

Ďalšou alternatívnou exportnou trasou by pre Ukrajinu mohli byť prístavy pri Baltskom mori. Litovský prezident Gitanas Nauséda podľa listu Kyiv Independent povedal, že by sa cez ne dalo vyviezť až desať miliónov ton obilia ročne.

Rusko odstúpilo od dohody o ukončení blokády ukrajinských prístavov tento rok v júli, jej predĺženie sa zatiaľ nečrtá. Tento týždeň o ňom v Soči rokoval ruský prezident Vladimir Putin s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Žiadne výsledky to ale zatiaľ neprinieslo.

Putin opäť obvinil Západ, že Rusko obilnou dohodou „podviedol“, pretože nesplnil požiadavky týkajúce sa zrušenia prekážok pre export ruských poľnohospodárskych výrobkov a hnojív.

Odstúpenie Moskvy od obilnej dohody ochromilo export cez Čierne more. Rusko navyše opakovane útočí na ukrajinské prístavy na Dunaji, z ktorých sa obilie, kukurica alebo slnečnicové semiačka teraz hojne vyvážajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet