Na hlavný obsah

Ukrajina pokročila v protiofenzíve, ktorú začala tento rok v júni, uviedol šéf NATO

Povinnosťou spojencov z NATO je podľa neho Ukrajincov podporiť.

Ukrajina pokročila v protiofenzíve, ktorú začala tento rok v júni, uviedol šéf NATO
Ukrajinský vojak 68. zásahovej brigády Oleksa Dovbuša beží v nedávno oslobodenej ukrajinskej obci Blahodatne. Foto: TASR/AP

Ukrajina pokročila v protiofenzíve, ktorú začala tento rok v júni s cieľom získať znovu kontrolu nad Ruskom obsadeným územím. Europoslancom to vo štvrtok (7. 9.) v Bruseli povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

„Ukrajinci postupne získavajú ďalšie územia. Dokázali prelomiť obranné línie ruských síl a postupujú vpred,“ vyhlásil Stoltenberg na stretnutí s europoslancami zo zahraničného výboru a z podvýboru pre bezpečnosť a obranu. Na otázku okolo pochybností o rýchlosti ukrajinského postupu, šéf NATO povedal, že „nikto nehovoril, že to bude jednoduché“.

„Bolo jasné, že to bude krvavá a veľmi ťažká ofenzíva. Možno nepostupujú tak rýchlo, ako si predstavovali, ale postupujú, napríklad o niekoľko stoviek metrov za deň. A Rusi strácajú,“ dodal.

Povinnosťou spojencov z NATO je podľa neho Ukrajincov podporiť. „Môžeme im radiť, môžeme im pomôcť, ale sú to potom ukrajinskí velitelia a vojaci priamo na mieste, ktorí musia robiť ťažké rozhodnutia,“ povedal Stoltenberg.

Ako dodal, Rusi sa pri začatí invázie vlani vo februári domnievali, že Kyjev padne do niekoľkých dní, celá Ukrajina potom v priebehu niekoľkých týždňov. „Ukrajinci im ukázali, že nič také sa nestane,“ doplnil. Pokiaľ ide o podporu Ukrajiny, hovoril tiež o potrebe zvýšenia produkcie munície, ktorá by Kyjevu pomohla. A ocenil úsilie a pomoc Ukrajine zo strany Európskej únie a ich členských štátov.

Situácia v okolí Ukrajiny

Europoslanci sa Jensa Stoltenberga tiež vypytovali na situáciu v okolí Ukrajiny a v celej oblasti Čierneho mora. Bukurešť v stredu (6. 9.) informovala, že na rumunské územie zrejme dopadli časti ruského dronu útočiaceho na ukrajinský prístav na Dunaji. Ako k tomu vo štvrtokStoltenberg uviedol, NATO nemá žiadne informácie o tom, že by išlo o úmyselný útok proti Rumunsku. „Čakáme na výsledok prebiehajúceho vyšetrovania,“ dodal.

Šéf NATO europoslancov tiež informoval o tom, čo sa dosiahlo na nedávnom júlovom samite Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj z Litvy odišiel s vyhliadkou na ďalšiu vojenskú aj finančnú podporu a s dohodou o urýchlení budúceho procesu prijatia do NATO. Konkrétnu ponuku pripojenia sa k aliancii však nedostal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet