Na hlavný obsah

V prieskume agentúry Polis naďalej vedie Smer-SD, vyše 32 percent ľudí však stále nie je rozhodnutých

Deväť percent nechce ísť voliť.

V prieskume agentúry Polis naďalej vedie Smer-SD, vyše 32 percent ľudí však stále nie je rozhodnutých
Na snímke premiér Robert Fico. Foto: TASR

Podľa prieskumu agentúry Polis by sa do parlamentu dostalo deväť politických strán a hnutí. Až 32 percent ľudí stále nevie či a koho voliť. A k volebným schránkam by určite neprišlo deväť percent opýtaných. Agentúra oslovila 1 110 respondentov.

Ak by sa parlamentné voľby konali tento víkend, zvíťazila by v nich strana Smer-SD. Vybralo by si ju takmer 24,5 percenta voličov. Nasleduje hnutie Progresívne Slovensko s viac ako 15 percentami. Prvú trojku uzatvára strana Hlas-SD, so ziskom 12,6 percenta hlasov.

Nasleduje hnutie Republika s necelými siedmimi percentami hlasov. SaS by mala podporu takmer 6,5 percenta. SNS by získala 5,8 percenta a KDH o desatinu menej.

Iba 5,7 percenta by získalo aj hnutie OĽANO a priatelia. Na vstup do parlamentu by to ale nestačilo. Koalície musia vo voľbách získať minimálne sedem percent hlasov. Viac ako päť percent voličov by si vybralo aj stranu Aliancia a hnutie Sme rodina.

Do parlamentu by sa nedostali Demokrati, ĽSNS, Modrí, Most-Híd, Komunistická strana Slovenska a ani spolu kandidujúce zoskupenie strán Maďarské fórum, ODS, Za regióny, Rómska koalícia a DS.

Prerozdelenie kresiel v parlamente

Podľa výsledkov volieb sa prerozdeľujú mandáty v parlamente. Smer by získal 42 kresiel, Progresívne Slovensko 26 a Hlas 22. Nasleduje hnutie Republika, ktoré by malo dvanásť poslancov, SaS jedenásť a SNS desať. Po deväť kresiel by získali KDH, Aliancia aj Sme rodina.

Prieskum pripravila agentúra Polis od 16. do 20. septembra na vzorke 1 110 respondentov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko