Na hlavný obsah

V ruskom letovisku Soči neďaleko letiska horel sklad s palivom, malo ísť o útok dronom

Požiar už uhasili.

V ruskom letovisku Soči neďaleko letiska horel sklad s palivom, malo ísť o útok dronom
Ilustračná snímka. Foto: TASR

V ruskom čiernomorskom letovisku Soči v stredu (20. 9.) horelo v sklade palív a mazív neďaleko tamojšieho letiska. Starosta mesta Alexej Kopajgorodskij neskôr informoval o uhasení ohňa.

Príčiny incidentu, ktorý si nevyžiadal žiadnych zranených, sa vyšetrujú, uviedla ruská štátna agentúra TASS. Podľa telegramového kanála Baza požiar spôsobil útok bezpilotného lietadla, ktorý udrel štýlom kamikadze.

Spravodajský kanál Mash predtým napísal, že miestni obyvatelia počuli skoro ráno zvuk explózie. Portál Baza neskôr zverejnil video, ktoré podľa neho zachytáva okamih úderu bezpilotného lietadla. Kto stroj vyslal, nespomína. Ruské úrady zatiaľ informáciu o útoku dronu nepotvrdili.

Krasnodarský gubernátor Veniamin Kondraťjev v stredu ráno oznámil, že v meste horí sklad s palivom, podľa starostu Kopajgorodského vzplanula nádrž s naftou. Incident sa podľa nich vyšetruje. Kondraťjev však potvrdil, že horelo v tej časti Soči, kde sa nachádza aj letisko. To podľa agentúry TASS funguje normálne.

Rusko je často terčom útokov dronov

Letovisko Soči sa nachádza v ruskom Krasnodarskom kraji. V meste sa v uplynulých týždňoch uskutočnili viaceré zahraničné rokovania ruského prezidenta Vladimira Putina okrem iného s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom či bieloruským vodcom Alexandrom Lukašenkom.

Rusko, ktoré vlani vo februári vojensky napadlo Ukrajinu, je v poslednom čase často terčom útokov bezpilotných lietadiel. Ruskí činitelia z úderov zvyčajne vinia susednú krajinu, Kyjev sa k útokom na ruskom území zvyčajne oficiálne nehlási.

Podľa analytikov však útoky dokazujú, že Ukrajina je schopná zasahovať či aspoň ohrozovať ciele aj hlboko v ruskom tyle.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet