Na hlavný obsah

Vedci varujú pred nárastom cudzích druhov. Mnohé pôvodné rastliny a živočíchy bojujú o prežitie

Domácu flóru a faunu vytláčajú agresívne druhy.

Vedci varujú pred nárastom cudzích druhov. Mnohé pôvodné rastliny a živočíchy bojujú o prežitie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Svet zaplavili invázne druhy. Mnohé pôvodné rastliny a živočíchy podľa vedcov doslova bojujú o prežitie s votrelcami. Domácu flóru a faunu vytláčajú agresívne druhy často z iných kontinentov.

Vodný hyacint sa rozšíril zo svojej domovskej Brazílie do všetkých krajín sveta. Pre jeho výnosnosť na výrobu biomasy, ho pestujú aj farmári v africkej Keni. Nie všade sa však z neho tešia. Na niektorých miestach ho považujú aj za škodlivú burinu.

Tým vedcov pod záštitou OSN varuje pred narastajúcim rozšírením viacerých druhov takzvaných inváznych rastlín. Ich výskyt na Havajských ostrovoch podľa nich prispel k nedávnym katastrofickým požiarom.

Téme sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Boris Novotňák:

„Domnievame sa, že k požiarom prispel hojný výskyt trávy afrického pôvodu. Niektoré tamojšie druhy majú životný cyklus doslova spojený s ohňom. Vyrastú, potom aj veľmi rýchlo zhoria a zase rastú. Táto ich vlastnosť, ktorá je veľmi užitočná v Afrike, však podľa nás spolu s globálnym otepľovaním prispela k rýchlemu šíreniu ohňa,“ myslí si Peter Stoett, dekan Technickej univerzity v Ontáriu.

Najnovší výskum varuje pred rozšírením až 3 500 inváznych druhov, ktoré môžu mať ničivý dosah na prírodu.

„Okrem rastlín sú rozšírené aj viaceré druhy hmyzu, cicavcov a dokonca aj húb. V južných častiach Spojených štátov napríklad začala rásť muchotrávka zelená, ktorá je typická skôr pre severnejšie regióny alebo Európu,“ pokračoval Stoett.

Stojí to obrovské peniaze

Ďalším príkladom je aj modrý krab, ktorý sa z Atlantiku rozšíril až na pobrežie Talianska. Jeho výskyt trápi najmä pestovateľov mušlí a ustríc, ktorí prišli až o 50 percent produkcie.

„Celosvetové náklady tohto javu sú naozaj obrovské. Podľa našich odhadov to ročne stojí globálnu ekonomiku viac ako 423 miliárd dolárov (cca 397 mld. eur). Toto číslo pri porovnaní našich odhadov, ktoré sme urobili pred desiatimi rokmi, narástlo štyrikrát,“ ozrejmila ekologička Helen Royová.

Vedci pripomínajú, že k nepriaznivej situácií prispelo aj globálne otepľovanie. V jeho dôsledku môže do roku 2050 narásť počet inváznych druhov o ďalších 37 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet