Na hlavný obsah

Prechádzka cez štátny znak: Umelecké dielo vzniklo výsadbou takmer 67-tisícov stromov

Najkrajší pohľad na symbol štátnosti je z vtáčej perspektívy.

Prechádzka cez štátny znak: Umelecké dielo vzniklo výsadbou takmer 67-tisícov stromov
Cez najväčší štátny znak u nás, v obci Horovce pri Púchove vedie náučný chodník. Foto: RTVS

Cez najväčší štátny znak Slovenskej republiky u nás v obci Horovce pri Púchove vedie náučný chodník. Umelecké dielo vzniklo výsadbou desať tisícov listnatých a ihličnatých stromov. Najkrajší pohľad na symbol štátnosti je z vtáčej perspektívy.

Za myšlienkou vysadiť štátny znak zo stromov bol brat Miroslava Cíbika Vladimír. „On si spravil výkres na kolene, žiadne GPS ani iná technika,“ vysvetlil Miroslav Cíbik.

Stromy sadili dobrovoľníci šesť týždňov. Zo 40-centimetrových drevín sa stali vysokí krásavci. „Majú tri až štyri, niektoré, ktoré majú lepšie podmienky, vlahu, slnko, majú aj päť metrov,“ povedal.

Obrovský znak je viditeľný najmä z výšky. Trojvŕšie – Matra, Tatra, Fatra, kríž a lem tvoria ihličnany. „Stromov je tu 66 700, z toho 55-tisíc sú listnáče buky a duby,“ doplnil Miroslav Cíbik.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Dominika Kusá:

Dielo je najkrajšie, keď sú listnaté stromy holé. Les vyžaduje starostlivosť. „Údržba je na pleciach urbárskej obce Horovce. Minulý rok skončilo decénium, tento rok prídu taxátori, spraví sa nový desaťročný plán, kde bude prerezávka. Každý druhý strom sa musí prerezať,“ vysvetlil predseda Klubu slovenských turistov Horovce Jozef Lukáč.

Okolo znaku vedie náučný turistický chodník. „Dĺžka chodníka je 2 222 metrov. Pozostáva z jednej centrálnej tabule, ďalšie štyri menšie, kde je fauna a fóra,“ dodal Lukáč.

Prilákať chcú na prechádzku lesom mladú generáciu – deti zo škôl a škôlok. „Okrem toho, že tu rastú krásne stromy, sa tu dajú nájsť aj takéto hríby,“ povedal Jozef Lukáč.

Nadšenci chcú vo zveľaďovaní okolia pokračovať. Ich snom je vybudovať pri znaku rozhľadňu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny